Читај ми!

Duda: Da li su deca izbeglica ostavljena u ratu?

Predsednik Poljske Andžej Duda potvrdio je da će Poljska ispuniti obećanje o prijemu oko 7.000 izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike, ali je kritikovao Evropsku uniju jer "ne ume da razlikuje izbeglice od gasterbajtera", prenose poljski mediji.

Andžej Duda je u intervjuu za nedeljno izdanje nemačkog lista Frankfurter algemajne cajtung kritikovao muškarce u izbegličkom talasu, jer su ostavili svoje žene, majke i dece u ratu.

"Imigracija u Evropu je povezana i sa ekonomskom imigracijom, a EU ne ume među njima da napravi razliku. Većina izbeglica su mladi muškarci. Gde su njihove žene, majke, deca? Ostavljene u ratu? To se teško može razumeti", rekao je poljski predsednik.

Duda je ponovio, kao što to čini i poljska premijerka Beata Šidlo, da će Poljska ispuniti obavezu koju je preuzela prethodna liberalna poljska vlada i primiti oko 7.000 izbeglica u okviru kvota u preraspodeli izbeglica koje su već stigle u Evropu.

Ukazao je, međutim, na problem da Poljska, kao i druge postkomunističke članice teško nalaze izbeglice koje bi bile voljne da dođu u Poljsku, jer većina želi u Nemačku.

"Ljudi ne dolaze kod nas zato što mi ne možemo da im garantujemo nemačke uslove", rekao je Duda.

Poljska vlada sprema se da ove godine primi svega 400 izbeglica iz kvote od 7.000 koje bi trebalo da prihvati ove i naredne godine, a prvih 100 moglo bi da stigne u Poljsku u martu.

"Bezbednost poljskih građana je iznad prihvatanja izbeglica. Želimo da iskoristimo pravo da mi odlučujemo koje izbeglice će doći u Poljsku. Postoji još jedna bitna stvar, treba naći izbeglice koje bi htele da dođu u Poljsku", rekla je poljska premijerka Beata Šidlo.

Ranije su poljski zvaničnici najavili da će hteti prvenstveno da pomognu azilom starima, ženama i deci koji zaista beže od rata u domovini, a ne mladim muškarcima.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво