Rusija delimično ispoštovala sporazum

"Rusija je delimično ispoštovala sporazum o prekidu vatre prema kojem je trebalo da povuče svoje snage iz Gruzije", izjavio je šef francuske diplomatije Bernar Kušner, koji se nalazi u poseti Gruziji, kako bi u ime EU proverio kako se odvija povlačenje.

Gruzija je početkom avgusta, pokušala da vojnim putem preuzme kontrolu nad separatističkim regionima Južnom Osetijom i Abhazijom što je izazvalo reakciju Moskve. Ruska vojska potisnula je gruzijske snage, nakon čega su unutar gruzijske teritorije uspostavili bezbednosne zone.

Nakon što je istekao vremenski rok, koji je naveden u sporazumu o prekidu vatre postignutom posredstvom Francuske, za njihovo povlačenje iz tih zona, upitan  da li je Rusija ispoštovala sporazum o prekidu vatre Kušner je u gruzijskom gradu Gori odgovorio "da jeste, ali delimično".

Gruzija je saopštila da Kremlj nije ispoštovao sporazum, jer se ruski vojnici i dalje nalaze u separatističkim regionima i u manjim delovima unutar tih regiona, a koji su pre početka sukoba bili pod kontrolom Tbilisija.

"Ruski vojnici morali su da napuste bezbednosne zone pre 10. oktobra, što su i učinili", rekao je Kušner dodajući da mu je poznato da su se vojnici zadržali u spornim manjim delovima teritorije i da će o tome biti govora na Međunarodnoj konferenciji o Gruziji ,koja se održava 15. oktobra u Ženevi.

Ministri inostranih poslova EU treba da tokom iduće sedmice, donesu odluku da li će ponovo pokrenuti pregovore o strateškom partnerstvu sa Rusijom, koji je evropski blok odložio, dok ne bude potvrđeno da je Moskva ispoštovala sporazum o prekidu vatre.

Kušner je u oklopnom vozilu uz tim posmatračke misije EU obišao sporne oblasti u Gruziji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. okt 2008, 23:58) - anonymous [neregistrovani]

svoja posla

Neka Kusner gleda svoja posla.