Читај ми!

Četiri ministra o Siriji, nove ideje na stolu

Sjedinjene Američke Države, Rusija, Turska i Saudijska Arabija iznele su nove ideje na ministarskom sastanku u Beču o rešavanju sirijske krize i političkoj tranziciji u toj zemlji, javile su svetske agencije.

Šef američke diplomatije Džon Keri izjavio je da bi narednog petka trebalo da bude održan novi međunarodni sastanak o Siriji.

"Složili smo se danas da nastavimo razgovore u nadi da će novi sastanak biti narednog petka, ali s još više zemalja u cilju pronalaska političkog rešenja sirijske krize", rekao je Keri novinarima u Beču.

Današnji sastanak imao je za cilj "pronalazak novih rešenja kako bi se Sirija izvukla iz ćorsokaka građanskog rata", rekao je Keri i dodao da su svi učesnici skupa svesni da će to biti veoma teško.

Keri je rekao da je današnji sastanak s kolegama iz Rusije Sergejom Lavrovom, Turske Ferudinom Sinirliogluom i Saudijske Arabije Adelom el Džubeirom bio konstruktivan i produktivan s novim iznetim idejama o političkoj tranziciji u Siriji.

Napomenuo je da "ne dolazi u obzir" da Iran za sada učestvuje u toj diplomatskoj ofanzivi.

Lavrov je pozvao SAD, Saudijsku Arabiju i Tursku da se pridruže koordinacionom centru u Amanu o čemu se ranije danas dogovorio s Jordanom.

U tom centru bi trebalo da se koordinišu vazdušni napadi na položaje Islamske države.

Ruski ministar je o političkoj tranziciji rekao da je na sirijskom narodu da odluči o sudbini sirijskog predsednika Bašara el Asada i dodao da se o tom pitanju SAD i Rusija ne slažu.

"O sudbini sirijskog predsednika treba da odluči sirijski narod", rekao je Lavrov novinarima u Beču i ponovio da se Rusija protivi "prinudnom" odlasku Asada s vlasti.

Sastanak četiri ministra usledio je posle nenajavljene Asadove posete Moskvi, gde su on i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali o ruskim vojnim operacijama u Siriji.

SAD i druge zemlje smatraju da ruski vazdušni napadi podržavaju Asada i da ne gađaju položaje ekstremističke Islamske države.

Od marta 2011. godine kada je počeo građanski rat u Siriji poginulo je 250.000 ljudi dok je nekoliko miliona Sirijaca napustilo svoje domove.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво