Читај ми!

Erdogan zadovoljan što SAD izbegavaju reč genocid

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je da je zadovoljan što SAD izbegavaju reč "genocid" za masakr nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva 1915. i ocenio da u tome ima potpunu "podršku" predsednika SAD Baraka Obame.

"Ne bih voleo da od Obame čujem tu reč, a ionako ne očekujem da bi on to uradio. Za Tursku je američki stav potpuno jasan: SAD su protiv priznavanja genocida", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Irana Fuadom Masumom.

Bela kuća je juče pozvala na "potpuno, iskreno i pravedno" priznavanje masakra nad nekoliko stotina hiljada Jermena 1915. godine, ali nije upotrebila reč "genocid".

"Već šest godina, od kako je Obama predsednik, zajedno razmatramo to pitanje i složili smo se da to prepustimo istoričarima, a ne političkom rukovodstvu", rekao je Erdogan.

Turska poriče da je Otomansko carstvo sistematski ubijalo Jermene tokom i posle Prvog svetskog rata, te odbacuje termin "genocid" kako taj pokolj nazivaju brojni istoričari i dvadesetak zemalja, među kojima Francuska, Italija i Rusija.

Istoričari procenjuju da je tada ubijeno oko milion i po Jermena što mnogi smatraju prvim genocidom u 20. veku. Turska navodi da je taj broj preuveličan i da ubijeno oko 500.000 Jermena.

Erdogan je osudio predstojeću komemoraciju, 24. aprila, u Jerevanu povodom 100 godina od masakra.

"Oni (Jermeni) će samo pričati i pričati i vređaće Tursku", rekao je turski predsednik.

Erdogan za petak priprema obeležavanje 100 godina od bitke kod Galipolja, za zauzimanje Istanbula. Ishod te bitke koju su izgubili Britanci i Francuzi, bila je najveći uspeh otomanske vojske u Prvom svetskom ratu.

"IS kao virus"

Redžep Tajip Erdogan se osvrnuo i na širenje Islamske države nazvavši džihadiste te terorističke organizacije "virusom" koji radi na uništenju muslimanske zajednice.

Ankara je, inače, proteklih meseci u više navrata kritikovana da ne čini dovoljno na zaustavljanju napredovanja IS preko svojih granica.

Erdogan je, međutim, danas rekao da se toj grupi mora suprotstaviti.

IS je "značajan virus koji radi da podeli i uništi 'Umah'", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, upotrebivši izraz za globalnu zajednicu muslimana.

Turski predsednik je rekao da su druge grupe išle istim putem, ali da se IS pokazala snalažljivijom u korišćenju svojih resursa.

"Međunarodna strategija je ključna kako bi se isušila ova močvara. Čak i ako 'Daesh' bude uništen, nešto drugo će izroniti pod drugim imenom", rekao je Erdogan, upotrebivši termin koji se koristi u islamskom svetu da označi IS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво