Obama: Rusija ne određuje šta je najbolje za SAD

Rusija ne određuje šta je najbolje za odbranu SAD i njenih saveznika, izjavio je američki predsednik Barak Obama u intervjuu američkoj televiziji Si Bi Es.

Američki predsednik Barak Obama u intervjuu američkoj televiziji Si Bi Es rekao je da Rusija ne određeuje šta je najbolje za odbranu SAD i njenih asveznika.

"Rusi ne određuju o našoj odbrani. Mi smo doneli odluku o tome šta će najbolje zaštititi američki narod kao i naše vojnike u Evropi i naše saveznike", rekao je Obama u intervjuu snimnjenom u petak.

Obama je istakao da to ne treba shvatiti kao ustupak Rusiji, što su neki kritičari isticali od kada je 17. septembra najavio da su SAD odustale od plana da se u Češkoj i Poljskoj razmeste delovi najnovijeg američkog antiraketnog štita.

Ukoliko zbog toga Rusija "postane manje paranoična i spremna da efikasnije sarađuje sa nama na pitanjima kao što je iransko nuklearno pitanje" to je još jedan "bonus" odluke SAD.

Barak Obama je 17. septembra saopštio da je plan prethodnog predsednika Džordža Buša zamenio novim, koji predviđa u prvoj fazi razmeštanje brodova sa presretačima raketa i zemaljske protivraketne baze u kasnijoj fazi.

Prvi zadatak tih odbranbenih sistema je presretanje mogućih raketa kratkog i srednjeg dometa iz Irana.

Ovakav plan "više odgovara trenutku, jeftiniji je i prilagođeniji pretnjama koje sada dolaze od Irana", ocenio je Obama.

Obaveštajne službe SAD veruju sada da Iran verovatno neće imati rakete velikog dometa pre 2015-2020. godine.

Moskva je Bušovu nameru da u Poljskoj i Češkoj namesti deo protivraketnog štita shvatila kao pretnju upućenu Rusiji, što je Vašington uvek odbacivao tvrdeći da je jedini cilj odbrana od mogućih napada zemalja kao što je Iran.

Obama je u intervjuu rekao da je Buš u tome bio u pravu, odnosno da njegova zamisao zaista nije bila pretnja Rusiji.

Ruski premijer Vladimir Putin je opisao Obaminu odluku kao "korektnu i hrabru", a zamenik ruskog ministra odbrane je juče rekao da Moskva neće razmestriti nove rakete u Kaliningradu kao što je bila najavila kao kontrameru Bušovom planu.

Predsednik Obama će se tokom ove sedmice sastati sa ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedevim u Njujorku, gde obojica prisustvuju generalnoj skupštini UN.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво