Читај ми!

Romnijevi milioni

Mit Romni je u nevolji, velikoj nevolji, jer je otkriveno da je na Kajmanskim ostrvima ima milione dolara, za koje nije izvesno da se nalaze na njegovoj imovinskoj karti. Romni tvrdi da uredno plaća poreze. Demokrate jedva dočekale da ga napadnu zbog "legalne utaje poreza". Još gora vest za Romnija: posle ponovljenog brojanja glasova u Ajovi ispostavilo se da je pobednik Nik Santorum.

Do pre 24 časa delovalo je da će Mit Romni bez većih problema osvojiti podršku republikanaca i "izaći na crtu" Baraku Obami na predsedničkim izborima. Onda je Ej-Bi-Si otkrio da je Romni prebacio dvadesetak miliona dolara na Kajmanska ostrva.

Iako je prebacivanje novca na mesta sa niskim poreskim stupama, poput Kajmanskih ostrva, manje ili više legalno, demokrate su odmah počele kampanju kojom "pokazuju" kako je Mit Romni savršen primer svega onoga što nije u redu sa američkim poreskim sistemom.

Pritisnut lavinom napada, Romni je obznanio da plaća porez po stopi od 15 odsto, odnosno znatno manje od velike većine Amerikanaca, što je njegovim protivkandidatima iz redova republikanaca poslužilo kao odličan šlagvort za nove napade.

"Mogu samo da vam kažem da poštujemo poreske zakone... I ako se ukaže prilika da uštedimo na porezima, kao i većina ljudi u ovoj zemlji, mi ćemo to i učiniti", rekao je Romni.

Ali, stvari nisu tako jednostavne. Poreski stručnjaci tvrde da je Romni, očigledno, iskoristio sve tehnike za legalno ili polulegalno snižavanje poreskih stopa. S obzirom na to da je Romni najbogatiji kandidat koji se u poslednje vreme pojavio na američkoj političkoj sceni, reč je o "brdu para".

Ukratko, Romnijevo bogatstvo procenjuje se na oko 250 miliona dolara, od čega je osam miliona investirano u 12 investicionih fondova na Kajmanskim ostrvima, dok je još između pet i 25 miliona "slonio" u druge investicije na istom mestu.

Kompanija "Bein kapital", na čijem se čelu svojevremeno nalazio Romni, ima na Kajmanskim ostrvima čak 138 tajnih računa, tvrdi Ej-Bi-Si, ali su predstavnici Romnijevog štaba objasnili da su ti računi otvoreni kako bi se privukli strani investitori.

Iako nije jasno koliku je dobit ovakvom finansijskom gimnastikom mogao da ostvari Romni, Amerika na mestima kakva su Kajmanska ostrva godišnje gubi oko 100 milijardi dolara od poreza, koje ljudi, jednostavno, ne plaćaju.

Za pristalice republikanaca situacije je veoma jednostavna – Romni mora da objavi imovinsku kartu što pre, jer bi finansijski skandal na nekoliko meseci pred izbore značio da će Obama dobiti drugi mandat praktično bez borbe.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво