Читај ми!

NATO opet pogodio televiziju

Severno-atlantska alijansa bombardovala jednu od zgrada državne Radio-televizije "Al Džamahirija" u Tripoliju. Britanski helikopteri "apač" počeli da uništavaju raketne lansere i skladišta Gadafijevih snaga. Rusija upozorava da je kopnena intervencija NATO-a u Libiji sve izvesnija.

15.28 - Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio da je Alijansa do sada oštetila ili uništila 1.800 vojnih ciljeva u Libiji, čime je moć libijskog vođe Moamera Gadafija oslabljena do te mere da će sigurno biti primoran da ode s vlasti.

15.24 - Italija prikuplja dokaze da lider Moamer Gadafi primorava ljude da brodovima napuste zemlju što, prema oceni šefa diplomatije Franka Fratinija, predstavlja osvetu Evropi za bombardovanje.

14.59 - Gadafijeve snage granatirale Adždabiju, koja je pod kontrolom pobunjenika, prenosi Rojters.

12.34 - Pobunjenici ušli u grad Jafran, koji je prethodno bio pod kontrolom Gadafijevih snaga, javlja Rojters.

Avioni NATO-a bombardovali su jednu od zgrada državne Radio-televizije "Al Džamahirija" u Tripoliju, saopštilo je libijsko ministarstvo informisanja. Nema podataka o eventualnim žrtvama.

Zvaničnici NATO-a nisu komentarisali napad na zgradu televizije, ali su prošlog meseca rekli da državnu televiziju ne smatraju vojnom metom, pošto ona ne sprovodi napade na svoje građane. Pobunjenici su u više navrata tražili od NATO-a da bombarduje državnu televiziju, nazivajući je "smrtonosnim oružjem Gadafijeve propagande".

Frans pres navodi da je pogođena i jedna od zgrada parlamenta, koja je već bila delimično uništena u napadima NATO-a. Ove dve zgrade nalaze se na oko dva kilometra jedna od druge.

U Libiji se trenutno vode dve bitke. Jedna ratna, u kojoj su britanski helikopteri uništili višecevni raketni lanser Vojske Libije u blizini Brege - i druga diplomatska, u kojoj Rusija pokušava da izdejstvuje pronalaženje rešenja za konflikt i time spreči, kako kaže, sve izvesniju kopnenu intervenciju NATO snaga.

"Apači" su uzleteli sa nosača aviona "Oušn", napali položaje Gadafijevih snaga kod Brege, koristeći rekete "helfajer" da unište metu, a zatim se bezbedno vratili na brod, saopštilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije.

U odvojenom napadu, britanski avioni "tornado" bombardovali su skladište raketa zemlja-vazduh u Tripoliju.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg rekao je da se napadi NATO-a pojačavaju i da ne postoji "rok trajanja" misije u Libiji.

"Nema unapred utvrđenog datuma do kada misija mora da se završi. Može trajati danima, mesecima, pa čak i do Božića. Najvažnije je da je vredno toga", istakao je Hejg.

Sa druge strane, Moskva je saopštila da je zabrinuta zbog toga što kampanja NATO-a u Libiji vodi ka kopnenoj intervenciji.

Iako su Francuska i Britanija istakle da su njihovi helikopteri u Libiji da bi zaštitili civile, Rusija smatra da je to samo korak ka iskrcavanju kopnenih snaga.

"Ono što se sada dešava u Libiji, svesno ili nesvesno, klizi ka kopnenoj operaciji", izjavio je zamenik premijera Rusije Sergej Lavrov.

U međuvremenu, oglasili su se i Amerikanci. Sekretar za odbranu SAD Robert Gejts smatra da je pitanje trenutka kada će ljudi bliski Gadafiju libijskom predsedniku "podmetnuti nogu".

"Gadafijev režim slabi iz dana u dan. Pitanje je trenutka kada će neko od njegovih saradnika da odluči da je vreme za predaju", izjavio je Gejts.

Број коментара 59

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво