Читај ми!

Žestoke borbe u Misurati

Borba za Misuratu ponovo se rasplamsala. Gadafijeve snage bombarduju pobunjeničke položaje u gradu raketnom artiljerijom, uprkos izjavama libijskih zvaničnika o prekidu vojnih dejstava.

Borbe u Misurati vode se nesmanjenom žestinom u odnosu na protekle dane, uprkos tvrdnjama režima da su zaustavljene vojne operacije u tom gradu. Vojska od ranih jutarnjih časova bombarduje raketama "grad" pobunjeničke položaje u centralnoj Ulici Tripoli.

"Veoma je opasno. Gadafijeve trupe počele su bombardovanje u jutarnjim časovima. Najviše granata palo je na Ulicu Tripoli", rekao je portparol pobunjenika Abdulsalam.

Zamenik libijskog ministra spoljnjih poslova Kaled Kaim izjavio je jutros da je vojska obustavila operacije protiv pobunjenika u Misurati, ali da se nije povukla iz grada.

Oružane snage se nisu povukle iz Misurate, već su samo suspendovale operacije. Plemena nameravaju da reše problem u roku od 48 sati i mi verujemo da će ova bitka biti rešena mirnim, a ne vojnim putem", rekao je Kaim na konferenciji za novinare u Tripoliju.

Kaim je ranije najavljivao da će se vojska povući iz Misurate i prepustiti lokalnim plemenima da reše sukob bilo pregovorima, bilo silom.

"Gadafijeve snage se povlače. Ljudi su, međutim, još uvek nervozni jer ne znamo sledeći potez Gadafijevih snaga", rekao je predstavnik pobunjenika u Misurati, Safi Edin el-Montazer.

Portparol opozicionog Prelaznog nacionalnog saveta u Bengaziju, Džalal el-Galal sumnja da će se režimske snage potpuno povući iz Misurate naglasivši da pobunjenici imaju čvrstu kontrolu nad gradom.

U jučerašnjim žestokim okršajima u Misurati, koja se nalazi na severozapadu Libije, 210 kilometara istočno od prestonice Tripolija, poginulo je 28, a ranjeno 100 osoba, javio je AFP.

NATO je sinoć bombardovao vojne i civilne ciljeve u Tripoliju, Sirtu i još nekoliko libijskih gradova i ima poginulih, javlja državna libijska agencija Džana.

Meta je, verovatno, bio deo u kome se nalazi kasarna-bunker i rezidencija Moamera Gadafija u centru grada, prenosi italijanska agencija Ansa.

U međuvremenu, u prvom napadu američke bespilotne letelice "predator", čiju je upotrebu pre tri dana odobrio američki predsednik Barak Obama, uništen je jedan od Gadafijevih sistema za lansiranje raketa kojim su, navodno, gađane civilne mete u Misrati, naveo je AP.

Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво