"Vikiliks" i o Mladiću

Poverljiva dokumenta koja je objavio sajt "Vikiliks" mogla bi da razjasne i zbog čega najtraženiji haški begunac do sada nije uhvaćen. Biće značajno objavljivanje bilo kakvih dokumenata o eventualnim Mladićevim i Karadžićevim vezama sa stranim obaveštajnim službama i sporazumima sa istaknutim američkim diplomatama, kaže za RTS profesor Predrag Simić.

Među četvrt miliona tajnih dokumenta do kojih je došao sajt Vikiliks mogao bi da se nađe odgovor na pitanje zašto do sada nije uhapšen Ratko Mladić, navodi britanski Gardijan. Međutim, detalji tog dela „balkanskog paketa" još nisu objavljeni.

Ono što je poznato i do sada objavljeno, jeste zahtev Francuske da se zatvori Kancelarija Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu i pre nego što se reši pitanje državne imovine.

Zahtev su Francuzi uputili još u novembru prošle godine, ali su se Sjedinjene Države tome usprotivile.

Vikiliks je objavio i dokument u kojem se navodi da je Turska od bivšeg člana Predsedništva Bosne i Herecegovine Harisa Silajdžića tražila da ne koristi reč genocid.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da većina do sada objavljenih dokumenta o Balkanu nisu iznenadila analitičare i dobre poznavaoce prilika u regionu.

Profesor Simić zbog toga ne veruje da će biti „pisanja nove istorije" ovog dela Evrope, kako to tvrde novinari pojedinih listova koji su od Vikiliksa preuzeli i objavili poverljiva dokumenta Stejt dipartmenta.

Ipak, smatra profesor Simić, za istoričare, ali i "praktične političare i diplomate" , bilo bi značajno objavljivanje dokumenta o Ratku Mladiću, pogotovu o njegovim i Karadžićevim vezama sa zapadnim obaveštajnim službama u Bosni i Hercegovini o kojima se toliko govorilo, kao i o sporazumima sa nekim od istaknutih američkih diplomata na koje se Karadžić i danas poziva u Hagu.

Pored toga, biće izuzetno važno objavljivanje dokumenata koja se odnose na Kosovo i bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Najveću štetu u aferi Vikiliks će, bez sumnje, pretrpeti SAD, kaže profesor Simić, uz ocenu da Vašington plaća danak preteranom oslanjanju na tehnologiju.

Vikiliks je uspeo ono o čemu su sve tajne službe, „KGB i Džejms Bond", mogli samo da sanjaju, zaključio je Predrag Simić.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи