SAD ne lete iz Kirgizije

Obustavljeni letovi američkih trupa iz vojne baze u Kirgizije. Svrgnuti predsednik Bakijev i dalje odbija da napusti zemlju.

Letovi američkih trupa iz vazduhoplovne baze Manas u Kirgiziji obustavljeni su na neodređeno vreme. Ta baza pretstavlja ključnu transportnu za snabdevanje vojske na avganistanskom ratištu.

Porparol centralne američke komande, Džon Redfild, rekao je da će se letovi ponovo uspostaviti kada uslovi u Kirgiziji to dozvole. Do tada, oprema i jedinice u Avganistan će stizati preko Kuvajta. Samo u martu, kroz bazu Manas prošlo je oko 50.000 vojnika.

Svrgnuta vlada Kurmanbeka Bakijeva donela je odluku da uskoro zatvori bazu Manas, međutim, nova prelazna vlada, sa Rozom Otunbajevom na čelu, saopštila je da to neće učiniti.

Na sahrani 16 žrtava sukoba u Kirgiziji na groblju u blizini glavnog grada Biškeka danas se okupilo oko 7.000 ljudi.

Sahrani su prisustvovali i članovi prelazne vlade Kirgizije. Tela umotana u državne zastave sahranjena su uz tradicionalne kirgijske pesme i molitve.

Opozicija je obećala da će za šest meseci organizovati "demokratske" izbore u Kirgiziji i poslala delegaciju u Moskvu, radi razgovora o ekonomskoj pomoći.

Otunbajeva je, tokom sastanka sa predstavnikom OEBS-a, rekla da "Bakijev još ima mogućnot da napusti zemlju" i da će nova vlast da mu omogući ličnu bezbednost, ako podnese ostavku.

Predesednica prelazne vlade je takođe rekla da neće pregovarati sa Bakijevim, čiji režim je opozicija optuživala za korpuciju.

Kurmanbanbek Bakijev je pobegao u Džalal-Abad, svoje rodno mesto na jugu zemlje, gde pokušava da okupi pristalice, zbog čega se strahuje od mogućnosti novih sukoba.

Bakijev je 2005. došao na vlast posle uličnih protesta poznatih kao "revolucija lala".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво