Putinovi prijatelji umešani u lanac pranja novca?

Pozivajući se na tajne dokumente koji su procureli u javnost, Bi-Bi-Si i Gardijan navode da su bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina umešani u lanac pranja novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara.

Bi-Bi-Si na sajtu navodi da su Putinovi saradnici uključeni u lanac pranja novca, a da je tom operacijom rukovodila Banka Rosija koja je pod sankcijama SAD i EU zbog ruske aneksije Krima.

Gardijan navodi da mreže ofšor dogovora i velikih zajmova vrednih dve milijarde dolara vode trag do ruskog predsednika, mada se njegovo ime ne spominje u takozanim "Panamskim dokumentima".

Ti dokumenti su deo miliona procurelih dokumenata iz baze podataka panamske kompanije "Mosak fonseka", četvrte najveće ofšor pravne firme. Sporni dokumenti navodno pokazuju kako su na raznorazne načine bogati i moćni mogli da koriste tajne ofšor poreske režime.

"Dokumenti sugerišu da je Putinova porodica imala koristi od ovog novca – deluje da on može da troši bogatstvo svojih prijatelja", navodi Gardijan.

Trag počinje u Panami i vodi do Rusije, Švajcarske i Kipra, i obuhvata i privatni skijaški centar gde se mlađa Putinova ćerka venčala 2013. godine.

"Panamski dokumenti" posebno svetlo bacaju na Sergeja Roldugina, najboljeg Putinovog prijatelja, navodi Gardijan, dodajući da je Roldugin predstavio Putina ženi kojom se posle venčao, kao i da je kum Putinovoj starijoj ćerci Mariji.

Te dokumente je prvo dobio nemački list Zidojče cajtung koje je kasnije analiziralo više od 100 medijskih organizacija širom sveta, među kojima i Međunarodni konzorcijom za istraživačko novinarstvo.

Oni sugerišu da su kompanije "Sonet oversis", "Internešenal medija oversis", "Sanburn" i "Sandalvud kontinental" profitirale od lažnih transkacija, lažnih ugovora za konsalting, nekomercijalnih zajmova i kupovine imovine po niskim cenama.

"Internešenal medija oversis" i "Sonet Oversis" zvanično je u vlasništvu jednog od Putinovih najbližih prijatelja, navodi Bi-Bi-Si i dodaje da je koncertni čelista Roldugin Putinov prijatelj od kada su bili tinejdžeri.

Prema tim dokumentima, Roldugin je lično zaradio stotine miliona dolara od sumnjivih poslova, prenosi Bi-Bi-Si i navodi da dokumenta pokazuju da je "Sandalvud kontinental" kupio imovinu za manje od dolara i prodao je posle tri meseca za 133 miliona dolara.

"Sandalvud" je takođe dobio zajam od ruske državne banke od 800 miliona dolara a da nema dokaza da je ta kompanija na neki način garantovala za zajam ili da je otplatila dug.

Druga dokumeta pokazuju da je "Internešenal medija oversis "2007. godine pozajmila šest miliona dolara, a da je posle tri meseca dug otpisan za jedan dolar, tako da je toj kompaniji poklonjeno šest miliona dolara.

Procureli podaci pokazuju da je "Sandalvud" pozajmio novac kompaniji koja je vlasnik ski centra koji je Putin otvorio 2006, i gde je skijao 2011. i 2012, dok se njegova ćerka Katarina tamo venčala 2013.

Bi-Bi-Si navodi i da "Panamski dokumenti" pokazuju kako je bivši premijer Islanda Sigmundir Gunlaugson imao neprijavljeni interes u bankama koje je spasavala država.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара