Sukobi u Nagorno-Karabahu, poginulo 30 vojnika i jedno dete

U Nagorno-Karabahu, području na teritoriji Azerbejdžana pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske, izbili su sukobi sa azerbejdžanskom vojskom. Predsednik Jermenije kaže da je poginulo 18 vojnika iz te zemlje. Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo da je poginulo 12 njihovih vojnika. Portparol lidera Nagorno-Karabaha rekao je da je ubijen jedan dečak, dok je još dvoje dece ranjeno. Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba.

Zvaničnici obeju bivših sovjetskih republika međusobno su se optužuju za sukobe koji su izbili protekle noći, a istovremeno svaka od strana tvrdi da je nanela teške gubitke drugoj strani, prenosi AP.

Predsednik Jermenije Serž Sarkisijan rekao je da je osamnaest jermenskih vojnika ubijeno je u borbama sa vojskom Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

"Sa naše strane ubijeno je 18 vojnika, dok je 35 ranjeno", rekao je on u televizijskom obraćanju, ne precizirajući da li su oni pripadali separatističkim snagama u Nagorno-Karabahu koje Jerevan podržava ili jermenskim oružanim snagama, prenosi AFP.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je u tim sukobima ubijeno 12 azerbejdžanskih vojnika i da je oboren jedan vojni helikopter.

Portparol ministarstva Vagif Darjakli rekao je za Tas da se situacija duž linije razgraničenja u regionu Nagorno Karabaha polako stabilizuje.

"U poređenju sa događajima od noćas i jutros, situacija se nešto stabilizovala u proteklih sat ili dva", rekao je Darjakli.

Azerbejdžanski zvaničnik je ipak napomenuo da ne može ništa da kaže o daljem razvoju događaja, navodi ruska agencija.

Portparol separatističkog predsednika Nagorno-Karabaha David Babajan rekao je da je u borbama ubijen 12-godišnji dečak, dok je dvoje dece ranjeno u raketnoj vatri azerbejdžanskih snaga, navodi američka agencija. 

Portparol Ministarstva Artsrun Hovhanisjan je za agenciju AP rekao da se borbe odvijaju duž čitave "kontrolne linije" koja razdvaja Nagorno-Karabah od Azerbejdžana.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u međuvremenu razgovarao sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, pozvavši ih da zaustave nasilje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Tas. 

Ranije danas, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu.

"Predsednik Putin poziva sukobljene strane da odmah prekinu sukobe i iskažu uzdržanost u cilju sprečavanja novih žrtava", izjavio je za ruske novinske agencije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenela je agencija AFP.

Snage pobunjenika iz Nagorno-Karabaha su, takođe, saopštile da je jermenska protivvazdušna obrana oborila jedan azerbejdžanski helikopter, ali su to kasnije negirale azerbejdžanske vlasti. 

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama spore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom, koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

Rat je izbio u vreme raspada Sovjetskog Saveza, i u njemu je poginulo 30.000 ljudi.

Nagorno-Karabah je pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske od kada je rat završen 1994. godine.

Višegodišnji pregovori pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zabeležili su neznatne pomake u rešavanju sukoba.

Dve strane su razdvojene demilitarizovanom tampon zonom, ali obe često optužuju jedna drugu za kršenje te zone.

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара