Brisel, u napadu na metro učestvovala još jedna osoba?

Briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakravi planirali su i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam, koji će se danas naći pred sudom, piše belgijska štampa. Belgijska državna televizija RTBF i francuski list "Mond" tvrde da postoji još jedna osoba za koju se sumnja da je učestvovala u bombaškom napadu na stanici metroa u Briselu i da postoji mogućnost da je na slobodi.

Francuski Mond i belgijska državna televizija RTBFpozivajući se na neimenovane izvore, navode da se osumnjičeni vidi na snimku koji su u utorak zabeležile nadzorne kamere u briselskom metrou, kako nosi veliku torbu i hoda pored Halida el Bakravija, koga su tužioci identifikovali kao bombaša-samoubicu, prenosi AP.

RTBF dodaje da nije jasno da li je drugi osumnjičeni za napad na stanicu metroa ubijen u tom napadu.

Belgijsko tužilaštvo za sada nije ni potvrdilo ni demantovalo medijske navode.

Halidov brat Ibrahim je identifikovan kao jedan od dvojice bombaša-samoubica koji su izveli napad na briselski aerodrom istog dana, dok je treći osumnjičeni za učešće u tom napadu uspeo da pobegne sa aerodroma i policija je u potrazi za njim.

Drugi osumnjičeni za bombaške napade na briselskom aerodromu Nadžim Lahravi bio je i učesnik u novembarskim napadima u Parizu i saradnik Salaha Abdeslama, koji je uhapšen pre nekoliko dana, prenose belgijski mediji. 

List Dernije er navodi da je prošlonedeljno hapšenje Abdeslama, glavnog osumnjičenog za napade izvedene u Parizu u novembru 2015, ubrzalo planove terorista, prenosi Raša tudej.

Abdeslam je danas trebalo da se nađe pred sudom u Briselu, ali je njegovo saslušanje odloženo za 7. april. Kako kaže njegov advokat, Abdeslam želi da bude izručen Francuskoj

Braća su, kako stoji u tekstu belgijskog lista, postavila skrivenu kameru ispred kuće direktora belgijskog programa za nuklearno istraživanje.

Snimak koji traje "više desetina sati", a na kojem je zabeleženo kretanje šefa belgijskog nuklearnog programa, zaplenjen je tokom antiterorističke racije u stanu još jednog osumnjičenog, koji pripada istoj terorističkoj ćeliji Muhameda Bakalija.

Prema informacijama istražitelja do kojih je list Dernije er došao, braća El Bakravi su bili jedini osumnjičeni za postavljanje kamere.

Nakon što su analizirali video-snimak, istražitelji su zaključili da je cilj terorista bio da "ugroze nacionalnu bezbednost kao nikada do sada", navodi belgijski list.

Parisko-briselska veza 

Dokazi do kojih su vlasti došle pokazuju da ista teroristička ćelija stoji iza napada u Parizu, u kojima je 13. novembra ubijeno 130 ljudi, i iza bombaških napada na aerodromu i stanici metroa u Briselu u utorak, u kojima je 31 osoba ubijena, a 270 ih je ranjeno.

Belgijski tužioci saopštili su da je bombaš-samoubica, čija je meta bio briselski metro, iznajmljivao kuću koju je koristio kao sklonište za terorite iz Pariza i da je policija još od decembra u potrazi za njim.

U saopštenju se kaže da je belgijski istražni sudija, koji je bio uključen u istragu o napadima u Parizu, izdao evropsku i međunarodnu poternicu za Halidom el Bakravijem 11. decembra. Sudija je potvrdio da je el Bakravi osumnjičen za iznajmljivanje kuće u oblasti Šarloa pod lažnim imenom.

 Mediji su u utorak, posle napada u Briselu, javili da je toga dana evakuisana nuklearna elektrana Tijanž, koja se nalazi na sat vremena vožnje od belgijske prestonice.

Američki ministar odbrane Eš Karter izjavio je da napadi u Briselu pokazuju da je potrebno da Evropa i Sjedinjene Američke Države udruže snage u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

Škole u belgijskoj prestonici su otvorene, a javni prevoz delimično uspostavljen. Briselski aerodrom ostaće zatvoren do subote. Na aerodromima i železničkim stanicama širom Evrope pojačana je bezbednost.

Zbog lažnih uzbuna evakuisani su putnici aerodroma u Rusiji, Francuskoj i Americi. Bezbednost su podigle i Sjedinjene Države i Australija. Stejt department je upozorio građane da je opasno putovati u Evropu, jer se spremaju novi teroristički napadi.

El Bakraui dva puta deportovan iz Turske

Jedan od napadača u Briselu, Ibrahim el Bakravi, prošle godine je dva puta deportovan iz Turske, čije vlasti su svoje evropske kolege upozorile na svoje sumnje da se radi o islamističkom borcu, javlja Rojters.

Turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je El Bakraui najpre deportovan u julu, na osnovu policijske sumnje da je militant, ali pošto nije počinio nikakav zločin u Turskoj, primenjena je samo takozvana "administrativna deportacija".
"Policija je zaključila da se verovatno radi o stranom borcu. Uhvaćen je u Gaziantepu, na jugu Turske", izjavio je isti zvaničnik britanskoj agenciji.

Drugi turski vladin zvaničnik kaže da je El Bakraui po drugi put ušao u Tursku 11. avgusta, preko aerodroma u Antaliji, pa je ponovo deportovan 25. avgusta.

Taj zvaničnik nije precizirao gde je El Bakraui drugi put deportovan, navodi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u sredu da je jedan od briselskih napadača uhvaćen u Turskoj u junu prošle godine, ali da je deportovan u Belgiju na njegov zahtev.

On je rekao da su belgijske vlasti oslobodile napadača, bez obzira na upozorenja iz Turske da se radi o "stranom borcu". 

Turski provladin list Jeni Safak tvrdi da je i Ibrahimov brat, Halid el Bakraui, takođe bio u Turskoj 4. novembra 2014. godine, na istanbulskom aerodromu Ataturk, i da ga je policija kontrolisala sve do napuštanja zemlje, 10 dana kasnije.

Turske vlasti nisu odmah mogle da potrvrde te tvrdnje, prenosi Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара