Lavrov: EU treba da obustavi geopolitičke igre i ujedini se sa Rusijom

Nadam se da će Evropa staviti na stranu geopolitičke igre i da će se ujediniti kako teroristi ne bi preuzeli kontrolu nad našim zajedničkim kontinentom, istakao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na početku razgovora sa nemačkim kolegom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Evropa se suočava sa bezbednosnom krizom posle terorističkih napada u Briselu i ranijim napadima u Parizu.

Izjava ruskog ministra dolazi i usred međunarodnog diplomatskog pritiska da se reši sirijska kriza i indirektnih pregovora zaraćenih strana započetih krajem februara u evropskom sedištu UN u Ženevi.

"Lično mislim da predsednik Bašar el Asad neće biti prihvaćen u svom narodu posle 250.000 mrtvih i 12 miliona izbeglih", naglasio je Štajnmajer i dodao da bi o političkoj budućnost Siriji trebalo da se razgovara na pregovorima u Ženevi.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da nema vremena za gubljenje u mirovnim pregovorima o sukobima u Siriji i pozvao sve strane da ne prekidaju pregovore.

"Mi smo svi svesni da nema vremena za gubljenje. Niko, posebno ne sukobljene strane, u ovom trenutku ne sme da usporava", smatra Štajnmajer.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da su se Rusija i Nemačka složile da su mirovni pregovori u Ženevi neophodni. Lavrov je izjavio i da su odnosi sa nemačkom vladom prioritetni za Rusiju, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su ženevski mirovni pregovori o sukobima u Siriji dugi i teški, ali da je prerano govoriti o gubljenju strpljenja.

Peskov je tom izjavom odgovorio na pitanje Rojtersa da li će Rusija ohrabriti delegaciju vlade Sirije u pregovorima u Ženevi da učestvuju u suštinskim pregovorima o političkoj tranziciji u toj zemlji.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Lavrov je optužio ukrajinsku vladu da odugovlači sa primenom mirovnog sporazuma, jer iako su ukrajinska vojska i separatisti uglavnom poštovali prekid vatre, nijedan politički element sporazuma, kao što je raspisivanje lokalnih izbora, još nije sproveden.

Neaktivnost Kijeva je glavni kamen spoticanja za mirno rešenje krize na istoku Ukrajine, naglasio je Lavrov.

Štajnmajer je pozvao obe strane da pristanu na delimično povlačenje, upozorivši na mogućnost eskalacije sukoba.

Nemački ministar će se kasnije sastati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o situaciji na istoku Ukrajine i rešavanju sirijske krize.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво