Abdeslam otpuššten iz bolnice, podignuta optužnica

Glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu prošlog novembra Salah Abdeslam i njegov saučesnik otpušteni su iz bolnice u Briselu, gde im je tokom noći ukazana pomoć za rane od metaka koje su primili tokom sinoćnjeg hapšenja. Belgijsko tužilaštvo je protiv Abdeslama podiglo optužnicu a formalno je optužen za umešanost u terorističkom ubijanju zajedno sa muškarcem koji je juče uhapšen sa njim, saopštilo je belgijsko tužilaštvo.

"Istražni sudija podigao je optužnicu protiv Saleha Abdeslama zbog učešća u terorističkom ubijanju i učešća u aktivnostima terorističke organizacije", kaže se u saopštenju tužilaštva, prenosi Rojters.

Kako navodi AFP, drugi optuženi je identifikovan kao Monir Ahmed Alaj alijas Amin Čukri, što su imena za koje istražitelji kažu da se pojavljuju na lažnim dokumentima.

Treća osoba Abid A. koja je juče uhapšena u istoj kući, optužena je da je član terorističke organizacije kao i da je pomogala kriminalcima.

Uhapšena žena Đemila M. optužena je za pomaganje, ali je puštena, navelo je tužilaštvo u saopštenju.

Još jedna žena je puštena na slobodu bez podizanja optužnice, preneo je AFP.

Abdeslamov advokat je ranije danas rekao da će se njegov klijent usprotiviti ekstradiciji u Francusku.

Advokat je dodao da Abdeslam sarađuje sa policijom, preneo je AFP

Gradonačelnik belgijske prestonice Ivan Majer je na Tviteru napisao da su "dvojica osumnjičenih terorista napustila bolnicu 'San Pjer'", ne navodeći gde su Abdeslam i saučesnik odvedeni.

Kasnije je saopšteno da je belgijsko tužilaštvo i formalno podiglo optužnicu protiv Saleha Abdeslama u vezi sa napadima u novembru u Parizu.

Francuski premijer Manuel Vals pozdravio je hapšenje Saleha Abdeslama, ocenivši da je to važan korak u borbi protiv terorizma.

On je, istovremeno, upozorio da je opasnost i dalje na veoma visokom nivou, možda i višem nego pre 13. novembra kada je u Parizu izveden niz terorističkih napada, prenose francuski mediji.

"Druge mreže, druge ćelije, drugi pojedinci, u Francuskoj i u Evropi, organizuju se pripremajući nove napade. Moramo biti mobilisani, kako na nacionalnom tako i na evropskom planu, u međunarodnoj saradnji, protiv tih ćelija, tog organizovanja, protiv Islamske države, protiv Al Kaide", rekao je Vals novinarima u Parizu.

Ministar policije Francuske Bernar Kaznev ocenio je da je hapšenjem Salaha Abdeslama i razbijanjem njegove mreže "nanesen ozbiljan udarac Daešu u Evropi".

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je juče da želi da Abdeslam bude izručen Francuskoj što pre. Prema informacijama AP, izručenje bi trebalo da bude izvršeno po ubrzanoj proceduri.

Belgijska policija uhapsila je juče ukupno pet osoba u akcijama u Briselu, uključujući glavnog osumnjičenog za pariske napade Salaha Abdeslama i porodicu koja ga je skrivala, saopštilo je tužilaštvo.

To je na konferenciji za novinare saopštio portparol federalnog tužilaštva Tijeri Verts, prenosi AFP.

Dodao je da je u akciji hapšenja Abdeslam lakše ranjen u nogu i da je prebačen u bolnicu.

Još jedan muškarac je lakše ranjen i hospitalizovan. Uhapšene su još tri osobe, članovi iste porodice koja je skrivala Abdeslama i njih će istražitelji saslušati, dodao je Verts.

Alžirac povezan s napadima u Parizu, ubijen u policijskoj akciji, pridružio se Islamskoj državi 2014. i želeo je da umre kao bombaš-samoubica, a ne da bude borac.

U dokumentima koje je agencija AP dobila od sajta sirijske opozicije zamanalwsl.net navodi se da je Muhamed Belkaid, do sada nepoznat vlastima, putovao Evropom i da nije imao iskustva sa džihadistima kada je u aprilu 2014. otišao u Siriju.

Nešto ranije, zajedničku konferenciju za novinare održali su belgijski premijer Šarl Mišel i francuski predsednik Fransoa Oland.

Francuski predsednik je potvrdio da je Abdeslam uhapšen i formalno identifikovan.

Oland je dodao da istraga o pariskim napadima nije gotova i da će biti još hapšenja, navodi AP.

Čestitao je belgijskoj vladi na operaciji koja je trajala nekoliko nedelja i dodao da očekuje ekstradiciju Abdeslama što je pre moguće.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара