Rusija se povlači iz Sirije za dva do tri dana

Komandant ruskog vazduhoplovtsva Viktor Bondarev kaže da će Rusija veoma brzo iz Sirije povući avione i helikoptere po naredbi predsednika Vladimira Putina.

"Mislim da će sve biti gotovo veoma brzo... Misija će biti gotova za dva do tri dana", rekao je general Bondarev za list Komsomolska pravda, dodajući da je reč o povlačenju aviona i helikoptera.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će borba protiv teororizma biti nastavljenja, dodajući da je odluka o delimičnom povlačenju snaga iz Sirije dogovorena sa predsednikom Bašarom el Asadom.

Putin je istakao da je Rusija stvorila uslove za mirovni proces u Siriji i da će Moskva nastaviti da nadgleda sporazum o prekidu neprijateljstava.

Rusija će, kazao je Putin, ostaviti u Siriji protivvazdušni raketni sistem odbrane S-400, preneo je Rojters. 

Rusija je rasporedila oko 50 bombardera, borbenih aviona i helikoptera u Siriji, gde je sprovedeno nekoliko hiljada vazdušnih napada na položaje džihadista iz Islamske države.

Vazdušni napadi počeli su 30. septembra na zahtev sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Putin je naredio u ponedeljak povlačenje najvećeg dela ruskih trupa iz Sirije, navodeći da je misija ispunila svoje ciljeve. Prva grupa ruskih aviona napustila je Siriju već u utorak.

Ruski predsednik je najavio da ruska vojna baza u provinciji Latakiji i pomorska baza u luci Tartus nastavljaju da rade rutinski. One će nadgledati primenu prekida vatre u Siriji koji je stupio na snagu 27. februara, ali se to primirj ne odnosi na područja pod kontrolom džihadista.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 17. mar 2016, 21:00) - MAXIMUS [neregistrovani]

Ocigledno si neupucen....

Rusi povlace samo deo svog naoruzanja iz Sirije. Naravno da ostaje S400 jer Rusi ostaju i dalje prisutni tamo sa dve baze, pomorskom u Tartusu i vazduhoplovnom u Hmeimu. Sistem S400 nikad ne ostaje sam vec postoje sistemi manjeg dometa ciji je zadatak izmedju ostalog da brane taj S400 od krstarecih raketa itd (sistem pantsir). Druga stvar je da su Rusi ovim potezom povlacenja dobili na kartu diplomatije : dosli su na poziv Asada...rabucali teroriste....postigli primirje i povukli se....sah mat!!!! Svim ovim delima Rusi su pokazali da se bez njih vise nikad nece movi resavati neka svetska kriza i da svi moraju da racunaju na njih kao svetsku silu !!! Rusi su sve samo ne blesavi! Imaju vrhunsku diplomatiju iza koje stoji jedna od najjacih obav. sluzbi sveta, predsednika koji je izdigao svoju zemlju iz pepela i na kraju vojsku koja je svojim delovanjem u Siriji pokazala dio svoje moci i svog potencijala (pre svega mislim na krstarece rakete Kalibr) jer se do sad smatralo da samo Ameri i Englezi inaju rakete tog tipa koje kogu da lete na 2000 km. Ovo je bio klasican sah mat! Svaka cast Putinu!

(četvrtak, 17. mar 2016, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Bravo majstori...

Tako to Rusi rade.Blic varijanta,završe posao i kući.A ostaju u bazama za rutinsko nadgledanje primirja.Sada pregovori kada je obezbeđena dobra pozicija Asadu.Rusi su postigli višestruke koristi i postali su respektabilna svetska sila bez koje se ne mogu mnoge stvari rešavati.Zapad je shvatio da je podcenjivao Rusiju i da mora da je tretira na ozbiljan način.A EU je prateći Amere došla do borbe za opstanak Unije.Sada sledi novo mešanje karata.

(četvrtak, 17. mar 2016, 12:24) - anonymous [neregistrovani]

Nastavak rata

je neizbezan. Ostaviti S400 i nadati se sigurnosti? Mislite da nece biti pokusaja da se takav sistem odbrane unisti??? Pa Rusi su svesno ostavili to da bi se odrzavale tenzije u zemlji koja ce definitivno biti podjeljena, kao sto je Zapad podelio BiH i sad odrzava tenzije stalnim ispadima bosanskih politicara u oba entiteta.