De Mezijer: EU potrebna baza podataka o posetiocima Šengena

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da bi zemlje članice Evropske unije trebalo da vode dokumentaciju o ljudima koji ulaze u bezvizno područje Evrope.

"Želimo da znamo ko dolazi u Šengen zonu i kada odlazi", rekao je de Mezijer u intervjuu za Velt i dodao da bi novi registar putovanja ojačao bezbednost evropskih nacija.

Prema njegovim rečima, zvaničnici bi trebalo da sakupe podatke posetilaca iz zemalja koje ne pripadaju Šengenskoj zoni, a baza podata bi obuhvatala vreme i mesto njihovog izlaska i ulaska u zonu Šengena.

"Mi sada izdajemo vize. Međutim, ne postoje podaci koji pokazuju da li pojedinac zapravo ulazi (u zemlju Šengena) ili izlazi iz nje. Novi sistem, koji uključuje biometrijske podatke i zapise o vizama, mogao bi da nas upozori kada državljanin treće strane preterano proširi svoj boravak", rekao je Tomas de Mezijer, prenosi Dojče Vele.

De Mezijer je dodao da je ta baza podataka važna za borbu protiv međunarodnog terorizma, bandi i nelegalnih migracija.

Kaže da bi EU trebalo da se više usredsredi na zaštitu svojih spoljnih granica i integrisanje postojećih baza podataka o vizama i migracijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара