Sanders pobedio na primarnim izborima u Mičigenu

Senator iz Vermonta Berni Sanders zabeležio je neočekivanu pobedu na demokratskim primarnim izborima u Mičigenu. Mnoge ankete su ukazivale da je bivša državna sekretarka Hilari Klinton favorit u Mičigenu, ali je Berni Sanders osvojio 50 odsto glasova.

Berni Sanders je dobio podršku radničke klase u toj državi porukom protiv međunarodnih trgovinskih sporazuma, koji su možda odgovorni za gubitak radnih mesta u industrijskom sektoru u Mičigenu i drugde u SAD, javio je Glas Amerike.

"Ono što su ovi rezultati pokazali je da je kampanja Bernija Sandersa, narodna revolucija, da kažemo politička revolucija, snažna u svim krajevima zemlje", rekao je Sanders.

Hilari Klinton je lako osvojila pobedu na demokratskim primarnim izborima u južnoj državi Misisipi. Dok su glasovi i dalje bili prebrojavani u Mičigenu, ona je održala skup u obližnjem Ohaju, još jednoj pretežno industrijskoj državi.

"Amerika pripada svima nama. Ne samo onima koji su već uspešni. Želim da budem predsednik ne onima koji su već uspešni. Njima nisam potrebna. Želim da budem predsednik onima koji se bore i gladuju, ljudima koji imaju san i koji traže način da ga ostvare", poručila je Klintonova.

Republikanski predsednički pretendent Donald Tramp učvrstio je prednost pobedama u Mičigenu, Misisipiju i na Havajima.

Intenzivnu akciju u pokušaju da zaustave Trampa, pokrenuli su republikanski lideri, ističući da je suviše nepredvidljiv i da bi izgubio u novembru ako bi demokratski predsednički kandidat bila Hilari Klinton.

Nekoliko anti-Trampovih organizacija troši milione dolara tokom naredne nedelje na reklame, mnoge od njih na Floridi i u Ilinoisu.

Guverner Ohaja Džon Kejsik i senator iz Teksasa Ted Kruz su iza Trampa u Mičigenu.
Kejsik je apelovao na svoje sledbenike da se spreme za primarne izbore naredne nedelje u njegovoj matičnoj državi Ohaju.

"Mislim da ljudi počinju da nagrađuju pozitivnu kampanju, za koju kažu svojoj deci – Ovako treba da se ponašate u politici. Za nedelju dana odnećemo pobedu u Ohaju i to će biti sasvim nova igra", istakao je Kejsik.

Trampov najžešći rival, senator iz Teksasa Ted Kruz je na drugom mestu po broju delegata na predsedničkoj konvenciji republikanske stranke i stekao ih je još više pobedom u Ajdahu.

Senator Marko Rubio se nada pobedi naredne nedelje u svojoj državi Floridi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара