Читај ми!

Eksplozija u Belfastu, vlasti strahuju od godišnjice ustanka protiv Britanije

Čuvar zatvora povređen je u eksploziji bombe u Belfastu. Policija upozorava na "ozbiljnu" pretnju snagama bezbednosti u Severnoj Irskoj kako se, u aprilu, približava stogodišnjica irskog ustanka protiv britanske vlasti.

Pomoćnik šefa policije Stiven Martin rekao je na konferenciji za štmapu nda su novi napadi "vrlo mogući" u narednim nedeljama.

Prema njegovim rečima, današnji napad je mogao imati smrtonosni ishod, pošto su "oni koji su to planirali, želeli da ubiju čuvara". Bomba je eksplodirala pošto je 52-godišnji čuvar zatvora upalio vozilo, da bi krenuo kući.

Martin je za napad okrivio irske nacionaliste koji se protive britanskoj vlasti u Severnoj Irskoj.

"Postoje ljudi unutar otcepljenih republikanskih grupacija koji žele da ovu 100-godišnjicu obeleže ubijenjem čuvara zatvora, policajaca ili vojnika", dodao je Martin.

Irski ustanak započeo je na Uskrs 1916. godine, u Dablinu, i njime je utrt put nezavisnosti Irske posle Prvog svetskog rata.

Šest okruga na severu Irske, sa protestantskom većinom, ostalo je, međutim, u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovog meseca će godišnjica irskog ustanka biti obeležena i u Republici Irskoj i u Alsteru.

Martin je rekao da je policija jača patrole, ali da će nastojati da bude "kulturno osetljiva" na događaje u vezi sa tom godišnjicom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво