Читај ми!

Netanijahu pozdravio primirje u Siriji, upozorava na "crvene linije"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je prekid vatre u Siriji, ali je naglasio da se u svakom razrešenju građanskog rata u toj zemlji mora voditi računa o interesima Izraela i "crvenim linijama" koje njegova država ne može da pređe.

"Pozdravljamo napore da se postigne dugotrajan, stabilan i suštinski prekid vatre," rekao je Netanijahu na početku sednice vlade.

"Sve što će dovesti do kraja užasnog ubijanja tamo je važno, prvo i osnovno sa ljudske tačke gledišta. Ali je takođe važno staviti jasno do znanja da svako razrešenje u Siriji mora uključiti okončanje iranske agresije protiv Izraela sa sirijske teritorije", naglasio je Netanijahu.

Netanijahu je precizirao da Izrael neće pristati na "transfer oružja iz Sirije libanskom Hezbolahu, niti osnivanje terorističkog fronta protiv Izraela na Golanu", objasnivši da su to crvene linije koje su predstavljene od početka i to su i ostale, preneli su izraelski mediji.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je prošle nedelje telefonom sa Netanijahuom i predstavio mu detalje prekida vatre.

Taj razgovor je bio jedan u nizu na incijativu Putina, a prethodili su mu pozivi sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, iranskom predsedniku Hasanu Rohaniju, saudijskom kralju Salmanu, ističu izraelski mediji.

Razgovori su bili deo bliske koordinacije koju dve zemlje ostvaruju u vezi sa čitavom situacijom u Siriji.

U tom kontekstu je izraelska vojna delegacija nedavno tajno posetila Moskvu i sastala se sa ruskim kolegama visokog ranga.

Delegaciju je predvodio brigadni general Avi Peled, koji je na čelu departmana za međunarodnu vojnu saradnju izraelske armije.

U međuvremenu je i delegacija izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, predvođena generalnim direktorom Dore Goldom, posetila Moskvu.

Sastanci izraelskih diplomata i oficira sa ruskim kolegama fokusirali su se na situaciju u Siriji.

Izrael je od početka građanskog rata u susednoj Siriji nastojao da se drži po strani ali je odgovarao vatrom u slučaju prelivanja sukoba preko granice na Golanu.

Strani mediji su takođe u nekoliko navrata izvestili da su izraelski borbeni avioni napali konvoje oružja iz Sirije, navodno namenjene gerilcima libanskog Hezbolaha protiv kojih je izraelska vojska više od mesec dana ratovala u leto 2016. godine.

U jednom takvom udaru, početkom prošle godine, je poginuo iranski general.

Izrael i Sirija su inače još uvek zvanično u ratu jer mir između ta dva suseda nikada nije potpisan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво