Читај ми!

Vašington post: Zašto Pentagon veruje da Srbi nisu ubijeni u bombardovanju

Pentagon veruje da srpske diplomate nisu stradale u prošlonedeljnom vazdušnom napadu u Libiji, izražavajući sumnju da ih je otela i ubila grupa kriminalaca, koja je pokušala da iskoristi okolnosti i izbegne odgovornost za njihovu smrt, piše Vašington post. List, takođe, navodi da je Pentagon prethodnih godina u bar dva navrata naknadno priznao grešku.

Portparol Pentagona, kapetan Džef Dejvis rekao je da američko ministarstvo odbrane isputuje izveštaje vezane za napad na mesto na kojem se, kako veruje, nalazio logor Islamske države nedaleko od libijskog grada Sabrate, u kojem je ubijeno najmanje 40 osoba.

"Do sada nismo naišli na čvrste informacije da su ti ljudi (Slađana Stanković i Jovica Stepić) ubijeni u tom vazdušnom udaru", rekao je Dejvis.

Vašington post navodi da je američki napad bio usmeren protiv važnog komandanta militanata osumnjičenog za organizovanje napada i predstavlja odraz rastuće nervoze koju na Zapadu izaziva libijska podružnica Islamske države.

Nekoliko sati posle napada, navodi vašingtonski dnevnik, lokalne snage bezbednosti lojalne vladi u Tripoliju navele su da su tela srpskih diplomata prebačena na jedan aerodrom radi istrage. "Posebne snage za odvraćanje" su na svojoj Fejsbuk stranici objavile fotografiju dva zelena sanduka utovarena u kombi, uz slike radnika Ambasade Srbije.

Sledećeg dana, premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su diplomate ubijene u američkom bombardovanju i postale "užasna kolateralna šteta". Srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je da je Vlada verovala da bi njih dvoje uskoro mogli biti oslobođeni.

"Verujem da smo bili blizu rešenja i njihovom oslobađanju. Nažalost, kao posledica napada na Islamsku državu u Libiji, oni su izgubili život", rekao je tada Dačić, prenosi agencija AP.

Vašington post citira anonimnog zvaničnika američkog ministarstva odbrane koji je rekao da Pentagon ima nekoliko razloga da veruje da se srpske diplomate "nisu nalazile u logoru Islamske države u trenutku napada".

"Prvo, Libijci koji su prvi došli na mesto događaja i zatim odneli tela do obližnje bolnice nisu izvestili da su pronašli osobe zapadnog porekla", piše Vašington post.

"Drugo, fotografije ubijenih diplomata koje cirkulišu, čini se, nisu načinjene na mestu događaja ili u okolini tog mesta, niti se iz njih može zaključiti da su stradali u napadu, koji su zvaničnici opisali kao žestok", navodi vašingtonski dnevnik.

"Stanje u kojem se nalaze tela nije u skladu sa činjenicom da su ubijeni u vazdušnom napadu te snage i intenziteta", navodi Vašington post.

Američki zvaničnici, piše dalje dnevnik, veruju da su diplomate već bile mrtve i da su se njihova tela u vreme napada već nalazila u Tripoliju.

"Zvaničnici veruju da ih u zatočeništvu nije držala Islamska država, već kriminalci koji su hteli da ih razmene za novac", piše Vašington post.

"Nikada nije postojala indikacija da ih je otela Islamska država", rekao je Postu neimenovani zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

Vašington post je, takođe, naveo da je Vlada Srbije saopštila da su otmičari zatražili otkup, koji nije plaćen, kao i da je Pentagon prethodno naveo da ne poseduje informacije koje bi potvrdile tvrdnje srpske vlade.

List navodi izjavu Ivane Mangov iz Ambasade Srbije u Vašingtonu, koja je rekla da je "smrt srpskih diplomata u Libiji jako osetljiva stvar", kao i da svi treba da poštuju činjenicu da je istraga o ovom slučaju i dalje u toku.

Vašington post nije uspeo da stupi u kontakt sa portparolom vlade u Tripoliju.

"Iako američke oružane snage pokušavaju da izbegnu neželjene žrtve u takvim napadima, mere opreza nisu potpuno uspešne. Prošle godine, Bela kuća je priznala da su SAD u napadu bespilotnim letelicama u Pakistanu ubile Vorena Vajnštajna, otetog američkog humanitarca. Američka vlada je, takođe 2014. godine, platila odštetu koja je iznosila više od milion dolara zbog napada na svadbeno slavlje u Jemenu", zaključio je Vašington post.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво