Referendum o EU podelio Kameronov kabinet

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da se njegov kabinet složio da na referendumu podrži ostanak Britanije u reformisanoj EU, a jasno je da to pitanje stvara podele u kabinetu, što su britanski ministri izneli na videlo najavivši planove da se založe za izlazak zemlje iz EU, piše "Fajnenšel tajms".

Britanski ministri izneli su svoje namere za izlazak zemlje iz EU u izjavama koje su objavili britanski listovi, a jedan od njih je i ministar pravde Majkl Gouv, koji je rekao da je EU "zaglibljena u prošlosti", prenosi londonski Fajnenšel tajms.

Dejvid Kameron je odluku Majkla Gouva opisao kao "razočaravajuću", navodi britanski list, dodajući da su njih dvojica bliski prijatelji, te da će ministar pravde dati izvesnu intelektualnu težinu kampanji za izlazak iz 28-članog bloka.

I dok se Dauning strit pita da li će se i gradonačelnik Londona iz redova Konzervativne stranke Boris Džonson pridružiti šestočlanoj grupi ministara koji zagovaraju takozvani Bregzit, debata u vrhu stranke dobija na zamahu.

Kameron je apelovao na Džonsona da podrži ostanak Britanije u EU dok se intenzivira kampanja pred referendum o EU.

U intervjuu za Bi-Bi-Si Kameron je uputio direktan apel Džonsonu, koji bi trebalo, kako se očekuje, kasnije da objavi svoju poziciju o pitanju ostanka Britanije u EU.

Njegov stav bi mogao da utiče značajno na tok kampanje, prenosi AFP.

Odluka gradonačelnika Londona smatra se kao bitan momenat u odlučivanju ishoda referenduma, a mediji spekulišu da bi on mogao da podrži izlazak zemlje iz EU, a ukoliko se to dogodi to bi zadalo veliki udarac Kameronu, dva dana nakon postizanja sporazuma sa EU o uslovima ostanka Britanije u Uniji, navodi AFP.

Kampanja za ostanak Velike Britanije u EU ima 15 odsto prednosti u odnosu na protivnike te ideje, pokazuje najnovije istraživanje britanskog javnog mnjenja.
Anketu je na naslovnoj strani objavio list "Mejl on sandej", prenosi Rojters.

Ministarka za zapošljavanje Prajti Petel napisala je u autorskom članku za list Mejl on Sandej – "Verujem da budućnost Britanije možemo sačuvati samo ako ponovo postanemo istinski suverena zemlja, sa britanskim zakonima koji se sačinjavaju u britanskom parlamentu u interesu britanskog naroda".

Istovremeno, ministarka za Severnu Irsku Tereza Vilijers izjavila je da "postoje opasnosti sa obe strane debate", ali da je "bezbednija opcija napuštanje EU", s tim da bi Britanija, predlaže ona, potom mogla da pregovara o novom sporazumu zasnovanom na slobodnoj trgovini i saradnji.

Među ostalim članovima britanskog kabineta koji nisu za ostanak u sastavu EU su ministar kulture i bivši pomoćnik Margaret Tačer Džon Vitingdejl, ministar za rad i penziona pitanja Ian Dankan Smit i predsednik Donjeg doma parlamenta Kris Grejling.

U međuvremenu su i drugi evroskeptični ministri u kabinetu objasnili da su nevoljno odlučili da podrže Kamerona, a jedan od takvih je i ministar trgovine Sadžid Džavid koji je rekao da će za ostanak Britanije u EU glasati "teška srca" i "bez entuzijazma".

Džavid, dugogodišnji evroskeptik i verni pristalica Margaret Tačer, upozorio je pri tom da bi odlazak iz Unije mogao da doprinese "ekonomskim potresima" u zemlji.

Evroskeptični stav ponovio je i ministar odbrane Majkl Felon, mada je napomenuo da ruska pretnja i uspon Islamske države znače da nije trenutak za presecanje veza sa ostatkom Evrope i "skrivanje ispod jorgana".

"Postoje ljudi u EU koji žele usklađivanje i centralizovanje i hoće da nas na to prinude. Žele federalniju Evropu. Ali ja ću umreti kao evroskeptik", rekao je on za današnje izdanje Sandej telegrafa.

Kameron je nakon jučerašnjeg sastanka kabineta najavio da će se referendum o ostanku Britanije u Evropskoj uniji održati 23. juna.

"To će biti jedna od najvećih odluka sa kojom će se ova zemlja suočiti tokom našeg života", rekao je Kameron ispred "Dauning strita" nakon dvočasovnog sastanka kabineta, dodavši da će Britanija biti "sigurnija, snažnija i bolja" u EU, te da su ustupci koje je ispregovarao sa liderima Unije u petak dali toj zemlji "najbolje od oba sveta".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара