Pentagon: Nije bilo indicija da su u kampu bili civili

Predstavnik za štampu američkog Pentagona Piter Kuk izjavio je da su okolnosti u kojima je poginulo dvoje srpskih državljana u Libiji "nejasne".

"Naše snage su nedeljama uoči operacije motrile na ovaj kamp za obuku, i u vreme udara nije bilo indicija da su tu prisutni bilo kakvi civili", saopštio je Kuk, prenosi Rojters.

"Mi ćemo podeliti sve informacije koje možemo sa Vladom Srbije", dodao je Kuk i izrazio najdublje saučešće srpskoj Vladi i porodicama nastradalih građana Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, američke snage prilikom izvršenja operacija nastoje da ograniče rizik za civilne žrtve i to će nastaviti da čine u kampanji protiv Islamske države. 

Američki zvaničnici su naveli da su unapred upozorili na udare libijske vlasti, ali nisu precizirali koga su kontaktirali, navodi Rojters.

Od 2014. Libija ima dve rivalske vlade, jednu u Tripoliju i drugu koja je dobila međunarodno priznanje na istoku zemlje.

Prethodno je Ambasada SAD u Beogradu izrazila duboko saučeššće porodicama dvoje otetih srpskih držžavljana, Slađane Stanković i Jovice Stepića, koji su tragično nastradali u Libiji.

broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 21. feb 2016, 10:00)
anonymous [neregistrovani]

Oni jadni misle da su civili samo u Americi

A zgrada naše televizije je bila legitiman cilj?Jel i tad nije bilo indicija?

(nedelja, 21. feb 2016, 07:05)
anonymous [neregistrovani]

stici ce vas suze.

Mozda,nije bilo indicija da je bilo americkih civila,jer drugi civili njih ne interesuju.A,pogotovo srpski civili.cinicno saucesce americke ambasade,a jos odvratnije je ignorisanje americkog predsednika koji je morao da potpise odobrenje za vazdusne akcije u Libiji,Jedna od tih je bila i ova.

(nedelja, 21. feb 2016, 05:06)
Zoran [neregistrovani]

Odsteta

USA treba da plate odstetu za ubijene srpske civile...

(nedelja, 21. feb 2016, 00:27)
anonymous [neregistrovani]

Индиције

За њих нема индиције ни да у једном возу могу да се налазе цивили.

(subota, 20. feb 2016, 23:41)
anonymous [neregistrovani]

hm...pa kako sada ovo....

uvijek se hvale da znaju sve, prate svakoga I znaju gdje se tko I sta nalazi.......o naravno, da su veoma precizni u gadjanju......

(subota, 20. feb 2016, 23:09)
anonymous [neregistrovani]

Cuj ti njih

Pobiju civile - nevini narod pa kazu koletaralna steta ili nismo znali,to rade samo oni koji gaze sva mejunarodna prava, koji izvrse zlocin a prepisu ga drugom.

(subota, 20. feb 2016, 22:43)
Dejan BL-RS [neregistrovani]

Džihadi Džona

su nadzirali sedmicama i upratitli su svaki njegov korak. Za amere je ovo samo kolateralna šteta! Cilj je bio sačekati da u taj kamp stigne visoko pozicionirani terorista. Zašto bi sedmicama čekali napad na kamp u kojem nema indicija da ima ikoga drugog osim terorista?