Rusija žali zbog odbijanja nacrta rezolucije o Siriji

Rusija je izrazila žaljenje zbog toga što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio nacrt rezolucije o zaustavljanju turskih vojnih akcija u Siriji i poručila da će nastaviti da podržava vladine snage u borbi protiv terorista.

Zapadne sile juče su odbile ruski nacrt rezolucije kojim se poziva zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora, preneo je AFP.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva zabrinuta zbog rastućih tenzija na tursko-sirijskoj granici i da je stav Rusije da su neprihvatljiva prekogranična bombardovanja, koje Turska sprovodi.

Peskov je podvukao da će Rusija nastaviti da podržava kopnenu ofanzivu sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je juče sa svojim bezbednosnim savetom o situaciji u Siriji naročito usled eskalacije tenzija na sirijsko-turskoj granici.
Dodaje da je ruska intervencija usmerena na obezbeđivanje "stabilnosti u borbi sa teroristima, očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje i regiona".

Tas je juče preneo da je Rusija podelila članicama SB UN nacrt rezolucije kojim se poziva na zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora.

Međutim, SAD, Francuska i Velika Britanija su odbacile ovaj predlog navodeći da nema budućnosti.

"Umesto da pokušavaju da skrenu pažnju sveta najnovijom rezolucijom, bilo bi stvarno sjajno kada bi Rusija primenila već dogovorenu rezoluciju", rekla je posle sastanka američka ambasadorka u UN Samanta Pauer, prenosi Rojters.

Ona je pri tom mislila na rezoluciju UN usvojenu u decembru o međunarodnoj mapi puta za sirijski mirovni proces, navodi Rojters.

Francuska je, takođe, odbacila nacrt ruske rezolucije dostavljen članicama UN, čiji je cilj obustava turske vojne akcije u Siriji, dodajući da je podrška Moskve sirijskim snagama dovela do opasne eskalacije rata.

"Mi smo suočeni sa opasnom vojnom eskalacijom koja bi lako mogla da izmakne kontroli", rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr, prenosi AFP.

Savet bezbednosti UN sazvao je za petak uveče vanrednu sednicu o situaciji u Siriji, na zahtev Rusije, saopštile su diplomate.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво