Čurkin: Rusija ne treba da opravdava svoje akcije u Siriji

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin poručio je da Rusija nije obavezna da opravdava svoje akcije u Siriji, ističući da je prisustvo ruskih snaga u toj zemlji zakonito.

Mi ne nameravamo da se pravdamo zbog onoga što radimo, rekao je Čurkin i dodao da je sve što Rusija radi u Siriji transparentno.

"Naše Ministarstvo odbrane svakodnevno održava brifinge. Naše prisustvo tamo je zakonito 'na poziv Vlade Sirije'", izjavio je Čurkin.

Dodao je da se Rusija nada da će na pregovorima o Siriji delegacija opozicije imati više predstavnika, prenosi Sputnjik.

"Pošto se pripremamo za nastavak pregovora, nadam se da će do 25. februara biti odrađen dodatni posao kako bi opozicija bila bolje predstavljena, ne samo ljudima iz Rijada, koji nije predstavio punu delegaciju na pregovorima", dodao je stalni predstavnik Rusije pri UN.

Osim toga, Čurkin je naveo da su u toku razgovori Rusije i SAD o predlozima za primirje u Siriji. Ranije optužbe na račun Moskve za neuspeh pregovora nazvao je neukusnim.

"To je neukusno. Sada nije vreme za uzajamne optužbe. Potrebno je intenzivirati zajedničke političke napore", rekao je Čurkin.

Pozvao da se za slične akcije optuže oni koji podržavaju teroriste.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 11. feb 2016, 09:56)
anonymous [neregistrovani]

Ovo nije

milosrdni andjeo ni američka demokratija.Ovo je poziv legalne vlasti jedne terorisane zemlje za pomoć u borbi protiv terorizma.Kome da se Rusi pravdaju?Onima,koji su između ostalog i nas bombardovali da bi demonstrirali silu...........bez poziva,bez odobrenja SB UN.

(četvrtak, 11. feb 2016, 09:00)
васа [neregistrovani]

легално

Јесте ли ви добро прочитали текст? Постоји једна суверена држава, Сирија, која има легалну и легитимну власт, и та легална и легитимна власт позвала је Русију да јој помогне у савладавању терориста на свом територију. То се зове легитимно присиство стране војне силе на територију друге државе. Шта ту није јасно?

(četvrtak, 11. feb 2016, 08:54)
zoki [neregistrovani]

neznalice

Prosto ne mogu da shvatim komentare ljudi koji nemaju ni elementarna znanja iz svetske situacije.Rusi su u Siriji prisutni bar 50 godina jos su dosli na poziv oca sadasnjeg predsednika i tu imaju baze i svoj interes naravno geostrateski.Sve se i radi o tome da Ameri hoce da preuzmu Siriju i opljackaju naftno bogatstvo i ove zemlje(Libija,Irak.........).Oni(Ameri)su nepozvani u Siriji kao i svuda u svetu ali misle posto su jaki vojno mogu biti i bahati pa se posle cude kad se neko sjuri avionom u zgrade,raznese za vreme maratona......
Kad bi oni bili umereniji nebi bilo ni izbeglica ni gladi ni nesreca po svetu ali bi oni morali kuci vise da rade i zarade svoj standard a ne da ga otimaju silom.

(četvrtak, 11. feb 2016, 08:50)
anonymous [neregistrovani]

Odgovor na: Prvi

Zar nisu Rusi pozvani od Sirijske i legitimne i jedine vlasti?

(četvrtak, 11. feb 2016, 00:51)
anonymousMeho [neregistrovani]

Prvi

Prvi put cujem da upad u drugu drzavu je zakonit pogotovo kada se cuje od jednok zvanicnika koj prestavlja svoju zemlju u UN.

(četvrtak, 11. feb 2016, 00:03)
anonymous [neregistrovani]

Kako

Sam razumeo Rusi mogu svasta da urade u Siriju i da nista ne odgvaraju ,Curkin je bog posle Putina . U koji svet mi to zivimo i Rusi postaju kopija Amerima.