Iran kupuje avione Su-30 od Rusije

Ministar odbrane Irana Husein Degan navodi da će Teheran potpisati ugovor o kupovini lovačkih aviona "suhoj Su-30" od Rusije.

Husein Degan nije precizirao koliko aviona Iran planira da kupi niti kada će biti potpisan ugovor.

Degan je rekao da će, prema ugovoru, Iran biti uključen i u proizvodnju tih aviona.

Rusija je već počela da isporučuje Iranu protivvazdušne sisteme S-300. Dogovor o isporuci tog modernog sistema protivvazdušne odbrane bio je zamrznut zbog sankcija koje su UN uvele Teheranu.

Iransko ratno vazduhoplovstvo u velikoj meri se sastoji od domaćih modifikovanih verzija davno zastarelih borbenih aviona, uključujući ruske avione "mig" i američke lovce "tomket F-14A" iz sedamdesetih godina.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 10. feb 2016, 17:17)
Z. Bogičević [neregistrovani]

Ruska braća?

Treba Srbija pripremiti veliku svotu para odnosno dolara kao i Iran da bih kupila Ruske borbene avione i raketne sisteme poput Suhojeva i Miga! Naravno netreba očekivati da će Rusi da nam poklone ili prodaju po sniženoj ceni. Kad je lova u pitanju onda Rusi nemaju braće a pitanje je dali bih nam i prodali da imamo i pare jer sam Lavrov je lično kazao da Srbija seda na dve stolice a da tako nemože!Nije bitno šta Rogozni uvek obećava Srbiji bitno je šta Lavrov kaže a to znači da se moramo opredeliti tj odreći Eu a onda dozvolitu Rusima da upravljaju Srbijom???

(sreda, 10. feb 2016, 16:57)
anonymous [neregistrovani]

Prijateljstvo...

se ne stice besplatno ...Iran je I te kako vazan igrac na tim prostorima ,znaju to Rusi ,a I Iranci , vazno je da nikada vise ,bas nikada SAD I Turska nece biti najvazniji faktor u tom dijelu svijeta .A ,I Srbija ima ite kako vazno mijesto kod Rusa , samo oni koji ne vole Srbiju ,to ne vide....

(sreda, 10. feb 2016, 14:44)
anonymous [neregistrovani]

/

Para. Vrti gde burgija,neće,stara poslovica.
Znaci raditi sa svima,a kada država postane,ekonomski jaka,može kupiti od bilo koga, najbolje.Svi u Srbiji političar, a niko ne radi.

(sreda, 10. feb 2016, 14:01)
Darko [neregistrovani]

Re: Rusi

Iranci od Rusije ne traže pomoć, nego nude pare da kupe te Avione, uz eventualno prepuštanje jednog dijela proizvodnog procesa njima.
Problem je u našem razmišljanju da neko treba/mora da nam pomogne, odnosno, očekujemo da nam neko nešto da džabe (Rusija oružje, EU pare, ...).
Npr. nije Rusija od Srbije tražila da joj pokloni svoje voće i povrće koje proizvodi, nego da isto kupi i poveća uvoz iz Srbije nakon uvođenja embarga na hranu iz EU.

(sreda, 10. feb 2016, 13:37)
anonymous [neregistrovani]

Novac ili nesto drugo?

Rusi znaju da su im Iranci strateski partneri jer imaju istog neprijatelja, nema tu nikakve filozofije. Srbija ce dobiti jace rusko naoruzanje onda kada se 100% okrene Rusiji, s obzirom da se to nece nikad desiti najjace naoruzanje u srpskoj vojsci ostaje car lazar i nora.

(sreda, 10. feb 2016, 13:26)
anonymous [neregistrovani]

Добила

би Србија значајне донације као и заједничке фабрике.Надам се да ће кренути ово са хеликоптерима. Проблем је у Србији јер је превише наклоњена западу. Иако Русија званично изјављује да јој то не смета, поставите се мало на њено мјесто.

(sreda, 10. feb 2016, 13:20)
Momir [neregistrovani]

Odkud takva zluradost?

Sasvim je normalno da Iran kupi avione od koga on želi. Sa SAD nema dobre odnose, sa EU - takođe. Pa ko još osim Rusa pravi dobre avione? Nema potrebe za zluradim komentarima jer svaka zemlja vodi svoju politiku, mada ima i onih drugih. Iran je, svakako, velika i moćna zemlja.

(sreda, 10. feb 2016, 12:50)
anonymous [neregistrovani]

cuh

Pa normalno je da je tako.ni rodjeni otac te ne postuje ako si bankrot.sta ce mu neko gori od njega.a kad ti je novcanik pun svi te drugacije gledaju a i sam se bolje osecas.

(sreda, 10. feb 2016, 12:40)
Димитрије Пантић [neregistrovani]

Одг. на Руси

Иранци нису окренути НАТО пакту за разлику од нас, "браће". Које ту може бити незадовољство?

(sreda, 10. feb 2016, 12:17)
anonymous [neregistrovani]

Rusi

Rusi su poceli da prodaju Irancima S-300 a nama makete ,Tako je to kad nemas pare nece te ni brat pomoci i postovati.