Читај ми!

Stokholm o Asanžu: Ocena UN drugačija od švedske procene

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je panel Ujedinjenih nacija ocenio da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanža "arbitrarno pritvoren".

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Katrina Birenius Roslund rekla je za AP da je Švedska videla izveštaj i da je panel u Ženevi zaključio da je Asanž "arbitrarno pritvoren".

Roslund je rekla da je to "drugačija procena od one koje su napravile švedske vlasti".

Asanž je više od tri godine u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pošto Švedska traži da ga ispita zbog navoda o seksualnim napadima.

Britanska policija i dalje planira da uhapsi osnivača Vikiliksa ako napusti ambasadu Ekvadora u Londonu, preneo je Bi-Bi-Si koji je nezvanično saznao da će radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru koja istražuje Asanžov slučaj doneti odluku u njegovu korist.

Asanžov advokat Per Samuelson očekuje da u slučaju povoljne ocene UN po njegovog branjenika švedski tužilac opozove odluku o njegovom pritvaranju.

"Ukoliko u izveštaju UN bude zaključeno da je Asanž tri i po godine bio u pritvoru po nalogu Švedske, onda ne vidim drugi izlaz za švedskog tužioca, osim da opozove odluku o njegovom pritvaranju u odsustvu i da zaključi slučaj. Ubeđen sam, ako pobedi sutra - gotovo je", rekao je Samuelson!

Asanž naravno strahuje da bi ga Švedska izručila Sjedinjenim Američkim Državama, gde bi se našao na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata na Vikiliksu, što je jedna od najvećih afera odavanja informacija u istoriji Amerike. Eksperti Ujedinjenih nacija imaju svoje tumačenje.

"Odluke radne grupe su obavezujuće onoliko koliko su zasnovane na međunarodnom pravu i normama obavezujućim za države koje su ih ratifikovale. Ako su vlade ratifikovale neki ugovor o ljudskim pravima, onda ih on obavezuje, a radna grupa svoje odluke zasniva upravo na tim međunarodnim ugovorima. Prema tome, njene odluke su obavezujuće", rekao je ekspert Visokog komesarijata UN za ljudska prava Kristof Pešu.

Asanžov advokat smatra da će švedski tužilac zaključiti slučaj ako su UN protumačile da je Asanž faktički u pritvoru već tri i po godine, što je više od maksimalne kazne sa kojom bi se suočio ako bi u Švedskoj bio osuđen. Švedski pravnici kažu da, prema njihovom zakonu, odluka Ujedinjenih nacija nema nikakvog uticaja na istragu za silovanje koja se vodi protiv osnivača Vikiliksa. Tužilac zadužen za Asanžov slučaj je na putu i nije se oglasio. 

Osnivač Vikiliksa je u Švedskoj optužen za silovanje koje je navodno izvršeno u oblasti Stokholma u avgustu 2010. godine, što on negira. U junu 2012. tražio je politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Asanž je danas rekao da će se u petak predati britanskoj policiji ako panel UN presudi da nije bio nezakonito uhapšen.

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru treba u petak da saopšti rezultate istrage Asanžovog slučaja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара