Švedski mediji: Policija zataškavala seksualne napade

Policija u Švedskoj optužena je za prikrivanje seksualnih napada koji su se dogodili na muzičkom festivalu u avgustu prošle godine. Lokalni mediji tvrde da je većina osumnjičenih bila iz Avganistana.

Policijski zvaničnici potvrdili su da je došlo do više seksualnih napada na festivalu u Stokolmu prošlog leta, ali su negirali optužbe o zataškavanju.

Švedski list Dagens Niheter objavio je prošlog vikenda podatke o seksualnim napadima na tom festivalu , navodeći da policija tada nije obavestila javnost o nemilim događajima.

Portparol švedske policije Varg Gulander potvrdio je za novinsku agenciju AP da je prošlog avgusta došlo do velikog broja seksualnih napada, kao i da je jedan broj napadača priveden.

Gulander je odbacio optužbe da je policija namerno krila informacije o napadima, navodeći da se radilo o osetljivoj prirodi zločina.

Gulander nije mogao da potvrdi navode švedskog lista da je većina osumnjčenih za napade bila iz Avganistana, ali je naveo da su seksualne napade izvršili "mladići koji nisu iz Švedske".

Policijski zvaničnici priznali su da bi možda ipak bilo bolje da su obavestili javnost o tim događajima.

"Verovatno je trebalo da saopštimo vest o seksualnim napadima, ali sve i da to jesmo uradili, ne bismo raspravljali o etničkoj pripadnosti napadača", rekao je Gulander.

Rodžer Tiokali, šef gradskog odeljenja za organizaciju događaja, potvrdio je da je veliki broj uhapšenih nasilnika iz Avganistana, kao i da su mnogi imali kod sebe privremene lične karte za tražioce azila.

Prema njegovim rečima, oko 20 tinejdžerki prijavilo je seksualne napade koje je počinila grupa od oko 200 muškaraca.

"Velike grupe muškaraca opkole devojke, pretvarajući se da igraju, zatim počinju da im dodiruju grudi i genitalije. U velikom broju slučajeva devojke bivaju i opljačkane", naveo je Tiokali.

Organizatori velikih događaja u Stokholmu dobijali su prijave da velike grupe muškaraca vrše sistematsko seksualno nasilje još od 2014. godine.

"Udvostručili smo broj redara na događajima kako bismo sprečili napade, ali u 2015. godini situacija se znatno pogoršala", rekao je Tiokali, dodavši da je u Švedskoj uvek bilo pojedinačnih slučajeva seksualnih napada, ali nikada ovako organizovanih.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво