Ankara: Erdoganov komentar o Hitleru pogrešno interpretiran

Kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana saopštila je da su njegovi komentari o predsedničkom sistemu u Nemačkoj u vreme Adolfa Hitlera pogrešno interpretirani i da on nije hteo da kaže da je to primer efikasnog predsedničkog sistema.

Tursko predsedništvo smatra da su Erdoganovu metaforu o Hitlerovoj Nemačkoj neki mediji iskrivili i iskoristili u suprotnom značenju.

"Predsednik je želeo da kaže da izvršno predsedništvo može da postoji u unitarnoj državi i da ono ne zavisi od federalnog sistema upravljanja, kao i da ni predsednički ni parlamentarni sistem ne garantuju da neće biti zloupotrebe moći", navela je Erdoganova kancelarija.

Prema njihovim rečima, zloupotreba sistema može da rezultuje lošim vladanjem i katastrofama poput Hitlerove Nemačke, te je stoga važno insistirati na pravednoj vladavini koja služi narodu.

Tursko predsedništvo smatra da je nedopustivo sugerisati da je Erdogan prikazao Hitlera u pozitivnom svetlu.

Erdogan je kasno sinoć, po povratku iz Saudijske Arabije, upitan da li je izvršni predsednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države.

"Već postoje primeri toga u svetu. To možete da vidite i na primeru Hitlerove Nemačke", rekao je tada turski predsednik.

Erdogan je dodao da je "i posle toga bilo primera u mnogim drugim državama", prenela je turska agencija Dogan.

Predsednik Turske želi da izmeni ustav kako bi uglavnom ceremonijalna titula predsednika postane izvršna, odnosno da uvede tursku verziju sistema koji je na snazi u zemljama poput SAD, Francuske ili Rusije, preneo je Rojters.

Vladajuća stranka AKP, koju je osnovao Erdogan, posvetila je najviše pažnje posle pobede na parlamentarnim izborima u novembru ustavnim promenama.

Opozicione stranke se slažu za potrebom za promenama u ustavu, koji je stupio na snagu posle puča iz 1980. godine, ali ne podržavaju uvođenje predsedničkog sistema za kojeg se zalaže Erdogan, strahujući da bi to moglo da stavi previše moći u ruke jednog autoritarnog lidera.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво