Crna kutija iz Su-24 teško oštećena, očitavanje podataka trenutno nemoguće

Ruska vojska kao i stručnjaci za avijaciju do sada nisu uspeli da povrate informacije iz crne kutije ruskog aviona Su-24 koji je oborila Turska prošlog meseca. Komisija za istragu je saopštila da je restauracija trenutno nemoguća i da razmatra da se obrati specijalizovanim naučnim institucijama.

Zamenik šefa Ruske vojna službe za bezbednost aviona Sergej Bainetov rekao je da je ispitivanjem podataka otkriveno da je 13 od 16 mikročipova potpuno uništeno, dok su preostala tri oštećena.

Međutim, prema njegovim rečima, jedan mikročip iz crne kutije "suhoja Su-24" je možda u dovoljno dobrom stanju da se preuzmu podaci s njega.

"Mikročip BDD5 možda je još operativan, jer je rendgenskim snimkom nije pronađeno nikakvo oštećenje", rekao je Bainetov, prenosi ruska agencija Tas.

Naveo je da komisija koja ispituje obaranje ruskog vojnog aviona razmatra da uključi specijalizovane ruske istraživačke institute u taj posao, kako bi pomogli u dešifrovanju podataka iz crne kutije.

Nakon što je Turska oborila avion Su-24 kod granice sa Sirijom, zaoštrili su se odnosi između Ankare i Moskve. Turske vlasti tvrde da je avion povredio vazdušni prostor te zemlje, što Rusija negira.

Zamenik šefa ruskih vazduhoplovnih snaga Sergej Dronov kaže da avion nije predstavljao pretnju za Tursku, niti njene građane

Dronov je ranije na konferenciji za novinare istakao da Rusija ima dokaze da oboreni avion nije povredio vazdušni prostor Turske.

Tada je rekao da je crna kutija oborenog aviona oštećena i da će za skidanje podataka biti korišćena specijalna oprema.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара