Читај ми!

"Spoljni faktori" razlog za pad ruskog aviona

Ruska avio-kompanija "Kogalimavija" saopštila je da je putnički avion A-321, koji se 31. oktobra srušio u Egiptu odnevši u smrt 224 putnika i člana posade, pao zbog "spoljnih faktora". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako se nijedan od mogućih uzroka ne može isključiti, dok vojni stručnjaci tvrde da džihadisti ne raspolažu oružjem za obaranje aviona.

Prema rečima funkcionera "Kogalimavije" Aleksandra Smirnova, "nije bilo tehničkih kvarova koji su mogli dovesti do raspada aviona u vazduhu i jedino objašnjenje je neko dešavanje spolja", prenosi AFP.

Avion je bio "van kontrole" poslednjih sekundi pre nego što je letelica počela da pada, javlja ruska agencija Tas.

Sistematska provera isključuje mogućnost "pucanja usled zamora", saopštio je generalni direktor avio-kompanije "Kogalimavija" Andrej Averjanov.

Objašnjava da se provera pukotina od zamora obavlja jednom u šest godina, a detaljno ispitivanje svakih 12 godina, pri čemu se prilikom projektovanja aviona primenjuju standardi koji garantuju da u tim intervalima ne može da dođe do kritičnog širenja pukotina.

Avion je prošao poslednju kontrolu u martu 2014. godine, rekao je Averjanov.

Avio-kompanija smatra da se nesreća dogodila zbog mehaničkog udarca usred vazduha i oštećenja na strukturi aviona.

"Avion je bio van kontrole. Nije više leteo nego je padao. Očigledno više nije mogao da leti pošto je pretrpeo znatno oštećenje", rekao je zamenik direktora kompanije Viktor Jung i dodao da posada aviona nije prijavila problem.

"Kada je došlo do katastrofe, posada je izgubila mogućnost da radi. To je objašnjenje što nije učinjen nikakav pokušaj da se prijavi hitna situacija", ukazao je Jung.

Pozivajući se na izvore u odboru koji analizira crnu kutiju aviona nađenu posle pada, Rojters, međutim, javlja da avion "nije pogođen spolja i da pilot nije prijavio hitnu situciju pre nego što je avion nestao sa radara".

Crne kutije su pronađene na Sinaju, a ruski istražitelji su pokrenuli krivični postupak protiv avio-kompanije "Kogalimavija" po članu zakona "o kršenju pravila letenja i pripreme za njih".

Direktor Ruske federalne agencije za avio-saobraćaj Aleksandar Neratko kritikovao je vlasnika aviona koji je u subotu pao u Egiptu, avio-kompanije "Kogalimavija", zato što je ukazao na uzrok tragedije dok istraga još nije završena.

"Istražni organi prosto još nemaju dovoljno podataka da bi izvukli bilo kakav zaključak o uzroku pada aviona", istakao je Neratko, a prenela agencija AP.

Neratko ističe da je još isuviše rano da bi "Kogalimavija" komentarisala o mogućem uzroku pada aviona i navodi da zaključci mogu da se izvuku tek nakon što budu analizirani delovi olupine aviona i sadržaj crne kutije.

On je naveo i da će egipatske vlasti početi da analiziraju sadržaj crne kutije tek kad stignu predstavnici svih zainteresovanih strana, što uključuje ne samo Rusiju i Egipat već i Francusku, Nemačku i Irsku.

Irska Uprava za vazdušni saobraćaj: Avion bio ispravan

U međuvremenu, irska Uprava za vazdušni saobraćaj saopštila je da je avion ruske kompanije koji se srušio na Sinajskom poluostrvu bio registrovan u Irskoj i da su dokumenta o bezbednosti aviona ispravna.

Avion "erbas A-321" posedovala je irska firma "Vilmington trast SP servis", koja ga je iznajmila ruskoj avio-kompaniji.

Irska uprava za vazdušni saobraćaj navela je da je taj avion registrovan u maju, kao i da je pregledala dokumenta u tom postupku. "Svi sertifikati su tada bili zadovoljavajući", navela je irska uprava.

Ta služba je takođe saopštila da je po međunarodnim propisima za avio-saobraćaj, Rusija bila odgovorna za sve aspekte rada aviona, uključujući održavanje i bezbednost.

Ispituju se svi uzroci nesreće

Ruski istražitelji su rekli da se avion raspao na velikoj visini, ali do sada su uzdržani od navođenja mogućeg uzroka.

Ruski zvaničnici su rekli da su forenzičari počeli identifikaciju tela žrtava avionske nesreće, a avionom ruske vlade jutros je počelo prevoženje tela poginulih do Sankt Peterburga, odakle je većina žrtava.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će svaki mogući uzrok avionske nesreće u Egiptu biti ispitan.

"Za sada, nijedan mogući uzrok ne može se isključiti. U stvari, istražitelji su tek počeli svoj rad. Svaki mogući uzrok biće ispitan tokom dalje istrage. Ne možemo za sada ništa reći", rekao je Peskov novinarima.

Peskov je naveo da je, u svakom slučaju, "apsolutno pogrešno da se artikulišu bilo kakve preliminarne spekulacije, mišljenja ili izjave".

"Treba da sačekamo prve rezultate istrage", jasan je bio portparol Kremlja i odbio da kaže kada se mogu očekivati prvi rezultati istrage.

Peskov je ponovio da glavnu istragu vrši zemlja gde se dogodila avionska nesreća i dodao da Moskva visoko ceni efikasnost egipatskih vlasti u istrazi nesreće.

"U ovom slučaju, treba da sačekamo samo na rezultate istrage i da ne nagađamo", ponovio je Peskov, navodi Tas.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev pozvao je na temeljnu istragu o avionskoj nesreći.

"Ključni zadatak jeste da se istraži u detalje šta je izazvalo tragediju", istakao je Medvedev, javila je ruska državna televizija Rusija 24.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije proširilo je oblast potrage za telima žrtava i ostacima aviona, saopštio je ministar Vradimir Puškov i dodao kako su pretražene oblasti površine 20 kvadratnih kilometara i da će sada istražiteljski timovi ispitati dodatnih 30 kvadratnih kilometra oblasti oko mesta pada aviona.

"Lične stvari putnika odnete su sa mesta nesreće. Razvijamo planove i programe za budući rad i nastavljamo da sprovodimo sve neophodne akcije, sve dok ne završimo potragu", dodao je Puškov.

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper izjavio je da nema direktnih dokaza da je terorizam odgovoran za pad ruskog putničkog aviona u Egiptu.

Međutim, Klaper je napomenuo da, Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad, ima značajno prisustvo u egipatskom delu Sinajskog poluostrva, gde se dogodila nesreća.

Na pitanje imaju li džihadisti ID "kapaciteta" da izvedu jedan takav napad i obore putnički avion, Klaper naveo da je "to malo verovatno".

 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво