Читај ми!

U Siriji ne treba da se plaše oni koji nisu teroristi

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da oni koji u Siriji nisu povezani sa teroristima i ne podržavaju ih ne treba da se boje ruskih vazdušnih udara.

"Želim još jednom da ponovim - ruske vazdušno-kosmičke snage u Siriji nanose udare isključivo protiv predstavnika međunarodnog terorizma i onih koji im pomažu. Oni, koji nisu teroristi, ne pomažu im i ne koordinišu svoje poteze sa terorističkim organizacijama, nemaju čega da se boje", naglasila je Zaharova, prenosi Tanjug.

Zaharova je, kako prenose RIA Novosti, rekla da su sve aktivnosti Rusije u Siriji potčinjene glavnom cilju - pomaganju političkog rešenja.

"Bez toga je nemoguće obnoviti jedinstvo i suverenitet te zemlje na čitavoj teritoriji, osigurati stabilnost i suživot svih etničkih i konfesionalnih grupa", kazala je portparolka ruskog MIP-a.

Zaharova je, takođe, rekla da zvanična Moskva uočava pozitivnu dinamiku u vojnim kontaktima Rusije i SAD, kao i da se protivi prekidu "kanala komunikacije".

"Svi ti kanali stvoreni su da bi se rešavale najkomplikovanije situacije, naročito u kriznim trenucima", rekla je ona, zalažući se za korišćenje svih mogućnosti za koordinaciju.

Podsećajući da "pre samo tri, četiri sedmice kontakata sa američkim kolegama nije bilo", Zaharova je rekla da sada oni postoje između ministarstava odbrane.

Zaharova je odbacila kao "još jedan mit" tvrdnje da Rusija razmatra mogućnost početka kopnene operacije u Siriji.

"NATO ne doprinosi stabilnost u Evropi"

Zaharova je ocenila da najnovije aktivnosti NATO-a ne doprinose uspostavljanju stabilnosti u Evropi.

"Pre svega, neophodno je čuti i shvatiti poziciju onih koji tako postupaju. Neka nam oni prvo kažu kakvi su ciljevi i zadaci, a mi ćemo ih posle komentarisati. Za sada, ono što se dešava u poslednje vreme, ne povećava stabilnost u regionu", rekla je Zaharova, prenosi RIA Novosti.

Prethodno je britanski ministar odbrane Majkl Felon u Briselu na ministarskom sastanku NATO rekao da Velika Britanija namerava da uputi manji kontingent u baltičke zemlje.

Prema Bi-Bi-Siju, kontingent se razmešta "radi odvraćanja moguće ruske agresije i jačanja odbrane istočnih granica NATO".

Britanski javni servis podsetio je i na pisanje Fajnenšl tajmsa o planovima britanskog vojnog vrha da uspostavi regularno prisustvo vojske na Baltiku i u Poljskoj, na rotirajućoj osnovi.

U svom komentaru pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da NATO novu ekspanziju prema ruskim granicama prikriva izmišljenim izgovorima o pretnji koja potiče od Rusije i naglasio da će svaki plan o približavanju vojne infrastrukture Alijanse izazvati odgovor ruske strane, navode RIA Novosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво