Читај ми!

Papa Franja pred milion vernika

Papa Franja pozvao je vernike da poštuju različitosti i okrenu se hrišćanskim korenima, u misi na otvorenom u ekvadorskoj prestonici Kito, na kojoj se okupilo gotovo milion ljudi.

"Ogromno bogatstvo različitosti udaljava nas od iskušenja diktatura, ideologija i sektaštva", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa je, takođe, podestio na, kako je rekao, krik za slobodom, tokom borbe za nezavisnost protiv evropskih sila pre 200 godina, preneo je AFP, navodi Tanjug.

"To je bio krik koje je potekao iz dubine svesti, zbog nedostatka slobode, izrabljivanja i pljački", rekao je papa Franja i pozvao vernike u Južnoj Americi da se okrenu Jevanđelju.

Misi u centralnom gradskom parku prisustvovao je i ekvadorski predsednik Rafael Koreas kojim je poglavar Rimokatoličke crkve privatno razgovarao juče oko pola sata, ali tema njihovog razgovora nije objavljena.

Papa Franja iskoristio je jučerašnju prvu misu u Ekvadoru, u najvećem gradu Ekvadora i važnoj luci Gvajakil da bi zatražio podršku u svojim naporima da dopre do katolika koji osećaju da su "odbačeni" (razvedeni, život u grehu itd.) od crkve uoči okupljanja biskupa u Vatikanu u oktobru.

Francuska agencija navodi da je siromaštvo glavna tema na papinoj turneji koju je započeo u Ekvadoru, a uključuje i Boliviju i Paragvaj.

Sve tri latinomameričke zemalje koje posećuje papa Franja su većinom katoličke i označene su kao zemlje sa dugom istorijom siromaštva i nejednakosti koje, uglavnom, pogađa starosedeoce.

Pored razgovora sa Koreom, zvanični susreti su predviđeni sa bolivijskim predsednikom Evom Moralesom i paragvajskim predsednikom Oracijom Kartesom.

Tokom turneje, papa Franja će održati ne manje od 22 govora i leteće sedam puta na relaciji koja pokriva ukupno 24.000 kilometara.

Katolici iz Latinske Amerike, uprkos rastućoj popularnosti evangelističke crkve u poslednjih nekoliko godina, čine konglomerat od 1,2 milijarde vernika.

Papa Franja posle Ekvadora leti za bolivijsku prestonicu La Paz, a zatim u petak u Paragvaj da bi, prema programu turneje, trebalo da se vrati u Rim u nedelju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво