Читај ми!

Putin: Ukrajinska vojska da obustavi pucnjavu po naseljima

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u telefonskom razgovoru sa liderima Nemačke i Francuske, Angelom Merkel i Fransoa Olandom, da je potrebno da ukrajinske bezbednosne strukture neodložno prekinu da pucaju po naseljima u Donjeckom basenu, na istoku Ukrajine.

Putin se, kako je saopštila pres-služba Kremlja, založio i za aktivniji proces političkog rešenja konflikta, rešavanje pitanja ustavne reforme u Ukrajini, kao i socijalno-ekonomsku obnovu jugoistočnih regiona te zemlje, preneo je Tas, a navodi Tanjug.

Lideri tri zemlje izneli su svoje stavove uoči sutrašnjeg sastanka Normandijskog kvarteta (Rusija, Nemačka, Francuska, Ukrajina) na nivou šefova diplomatije u Parizu, i redovnih sednica Kontakt-grupe i radnih grupa u Minsku.

Putin, Merkelova i Oland dogovorili su se da nastave lične kontakte, navedeno je iz Kremlja.

Tas iz Pariza, pozivajući se Olandovo okruženje, navodi da je dosadašnji napredak na pregovorima o rešavanju sitaucije na istoku Ukrajine nedovoljan.

Merkelova i Oland su ukazali na neophodnost vršenja pritiska na obe strane u uslovima krajnje napetosti, smatrajući da je trenutno napredak na pregovorima nedovoljan, rečeno je iz izvora francuskog predsednika posle današnjeg telefonskog razgovora.

Pored toga, navodi ruska agencija, lideri tri zemlje razmotrili su tok realizacije sporazuma iz Minska, ukazujući na potrebu aktivnijeg rada u tom pravcu.

Iz Jelisejske palate je saopšteno da je razgovor trajao 45 minuta.

Tas je iz Kijeva preneo saopštenje pres-službe predsednika Ukrajine da su Porošenko i Merkelova razgovarali telefonom uoči sastanka Normandijske četvorke i da su "koordinisali pozicije".

Sagovornici su, takođe, razmenili mišljenja o situaciji u Donbasu, a razgovarali su i o ekonomskoj situaciji i pitanjima energetske bezbednosti.

Agencija Ukrinform iz Pariza javila je da će sastanak četiri ministra spoljnih poslova sutra uveče biti održan iza zatvorenih vrata u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske i biti nastavljen tokom radne večere.

Planirano je da pre susreta ministara Kvarteta, "oči u oči" razgovaraju francuski ministar Loran Fabijus i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, navodi ukrajinska agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво