Читај ми!

EU produžila ekonomske sankcije Rusiji

Šefovi diplomatija Evropske unije su teške ekonomske sankcije Rusiji zvanično produžili za šest meseci, do kraja januara 2016. godine, saopštili su izvori bliski evropskoj diplomatiji. Iz Kremlja najavljuju da će Rusija odgovoriti reciprocitetom.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da će Unija ukinuti sankcije Rusiji kada se potpuno sprovede sporazum iz Minska o mirnom rešenju ukrajinske krize, javlja Tanjug.

"Odluka nije bila laka i ne znači da ne želimo bolje odnose sa Rusijom", rekla je Mogerini novinarima nakon prvog dana zasedanja ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Prema njenim rečima, produženje sankcija je "prirodna posledica" zasedanja šefova država i vlada EU iz marta ove godine, kada su sankcije vezane za sprovođenje sporazuma iz Minska.

Sankcije Rusiji uvedene su 29. jula 2014. godine, posle pada putničkog aviona malezijske kompanije iznad istočne Ukrajine, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Sankcije su pooštrene septembra 2014. godine.

EU je 19. juna donela odluku o produžetku za još godinu sankcija uvedenih protiv Rusije, pošto je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim marta 2014, posle referenduma na kojem je 97 odsto birača glasalo za aneksiju.

Sankcije koje su postepeno uvedene i produžene do 23. juna 2016. godine zabranjuju evropske investicije na Krimu i izvoz robe i tehnologije u oblasti saobraćaja, telekomunikacije i energetike, kao i sve što je povezano sa eksploatacijom nafte, gasa i minerala.

Na Krimu su im zabranjene i turističke aktivnosti, kao i uvoz proizvoda s tog poluostrva u EU.

Peskov: Rusija će odgovoriti reciprocitetom

Pres-sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, ocenio je da su sankcije Evropske unije Rusiji neosnovane i nelegalne, a da će Rusija na njihovo produženje odgovoriti po principu reciprociteta.

"Više puta smo rekli, osnova našeg pristupa u razmeni sankcija je princip reciprociteta", rekao je Peskov.

Naveo je da Rusija nikada nije bila i nije incijator mera sankcija, preneo je Tas. Ta praksa, kako je rekao, škodi interesima ne samo učesnika privrednih aktivnosti u Rusiji, već i evropskih zemalja i njihovih poreskih obveznika.

Tas navodi da Peskov nije mogao da odgovori da li je slučajna podudarnost da je odluka o produženju sankcija doneta 22. juna, na godišnjicu napada Nemačke na SSSR. Putinov pres-sekretar je predložio da se takvo pitanje uputi činovnicima EU.

Ruska agencija prenela je i reagovanje šefa administracije predsednika Vladimira Putina, Sergeja Ivanova, da se ne čudi produžavanju sankcija na godišnjicu napada.

"Vas to čudi? Mene, nažalost, odavno ne", rekao je Ivanov.

Ivanov, takođe, ne smatra slučajnom zaplenu ruske imovine u Evropi na dan početka ekonomskog foruma u Sankt-Peterburgu.

"Vi verujete u koincidencije? Ja lično, odavno ne verujem", dodao je šef Putinove administracije.

I rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je produženje sankcija na današnji dan "cinično".

"Naročito cinično izgleda to što su odluku o produženju antiruskih sankcija zemlje EU donele 22. juna, na dan kada je fašistička Nemačka napala SSSR. Želeli bismo da verujemo da je to koincidencija, a ne specijalno smišljen potez", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije, a prenosi RIA Novosti.

MIP je u saopštenju izrazio razočaranje Rusije što je u EU ponovo prevladao stav rusofobnog lobija "koji je progurao odluku o produženju nelegalnih restrikcija".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво