Читај ми!

Dezertiralo više od 10.000 ukrajinskih vojnika

Od početka krize na jugoistoku Ukrajine, od 24. aprila 2014. godine, dezertiralo je više od 10.000 vojnika. Tri osobe, među kojima i jedan civil, poginule u najnovijim sukobima na istoku zemlje.

Najviše dezertera je bilo u prvom krugu mobilizacije i to oko 30 odsto pozvanih, prenosi Tanjug.

Pozivajući se na informacije iz ukrajinskih vojnih izvora, ukrajinske Vesti navode da je od početka sukoba u Ukrajini bilo šest talasa mobilizacije, pa se broj vojnika u ukrajinskoj vojsci popeo sa 130.000 na 232.000 do kraja 2014. godine, prenosi Sputnjik.

Mnogi Ukrajinci koji su bili protiv mobilizacije napustili su zemlju. Oko 1,3 miliona vojno-sposobnih živi u Rusiji.

U sukobima na istoku Ukrajine do sada je poginulo 6.500 ljudi, prema zvaničnim podacima, dok nezvanične informacije govore o nekoliko desetina hiljada žrtava.

Samo u protekla 24 sata poginule su najmanje tri osobe, među kojima i jedan civil.

U poslednjim sukobima poginula su dva ukrajinska vojnika, a šest je ranjeno, rekao je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko, prenosi Beta.

Dodao je da je intenzivnih vojnih aktivnosti bilo i zapadno od Donjecka, oko aerodroma, kao i u Marinki i Krasnogorivki.

Predstavnik proruskih aktivista Edvard Basurin rekao je da je jedan civil poginuo nedaleko od aerodroma u Donjecku, a da su ranjene dve osobe.

Od aprila 2014, kada je počeo rat u Ukrajini, poginulo je više od 6.400 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво