SAD, protesti i hapšenja nakon oslobađajuće presude policajcu

Uhapšen 71 demonstrant u Klivlendu tokom protesta zbog oslobađajuće sudske odluke policajcu koji je ubio dvoje nenaoružanih crnaca posle policijske potere.

Policija je saopštila da je uhapšena 71 osoba zbog nereda na protestu, javlja Rojters.

Protest zbog odluke suda da oslobodi policajca koji je ubio dvoje nenaoružanih crnaca posle policijske potere bio je uglavnom miran, dok kasnije u toku dana neki od demonstranata nisu "prešli granicu", rekao je šef policije Kelvin Vilijams na konferenciji za novinare.

Dodao je da su neki od učesnika vređali ljude u obližnjem restoranu, nakratko blokirali prometan auto-put i ometali poslovanje jednog tržnog centra.

Zamenik šefa policije Vejn Dramond ranije je izjavio da su demonstranti uhapšeni sinoć pošto se nisu razišli iz centra grada, dok je veliki kontingent policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija pratio gradska dešavanja.

Policijac iz Klivlenda proglašen je nevinim iako je imao dve optužbe za smrt crnog muškarca i žene posle jurnjave policisjke patrole za njihovim vozilom 2012. godine u jednom od nizu slučajeva koje su doveli u pitanje postupanje belih policajaca prema crncima i otvorili osetljivo pitanje rasnih odnosa u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Tanjug.

Sudija Džon O'Donel rekao je da je policajac Brelo (31) delovao razumno pri ubistvu dvoje osumnjičenih, dok je stajao na haubi njihovog opkoljenog automobila i pucao u njih više puta kroz šoferšajbnu, dodaje Rojters.

Policajac Brelo bio je jedan od 13 policajaca koji su otvorili vatru na Timotija Rasela i Mališu Vilijams tokom policijske potere 29. novembra 2012. godine.

Iz njihovog vozila se čuo jak zvuk sličan eksploziji dok su prolazili pored policijske stanice Klivlenda, a policajaci su mislili da je to bio zvuk pucnja pa je ispaljeno ukupno 137 metaka na automobil, uključujući 49 metaka koje je ispalio Brelo i njegovo overavanje osumnjičenih sa još 15 metaka sa haube Raselovog auta marke "Ševrolet Malibu", navodi AFP.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво