Lokalni izbori u Španiji test za stranke u usponu

Španija bi danas mogla da doživi politički zemljotres na lokalnim izborima kada bi, kako se očekuje, građani nezadovoljni posledicama ekonomske krize i korupcionaškim skandalima mogli da kazne vladajuću Narodnu partiju, ali i opozicione socijaliste.

Ankete javnog mnjenja slažu se u jednoj stvari, a to je da bi izbori, usled uspona novih stranaka, mogli da najave kraj dvopartijskog sistema koji je dominirao u Španiji skoro četiri decenije, prenosi Tanjug.

Na ove izbore, takođe, se gleda kao na najavu onoga što Španiju može da očekuje na opštim izborima krajem ove godine.

Građanska partija bliska španskim biznismenima i radikalna levičarska grupa "Mi možemo" deluju kao nacionalne stranke tek od prošle godine, ali građani u njima vide dobrodošlo osveženje.

"Španija se suočava sa ozbiljnim problemom političke stabilnosti zato što nema tradiciju koalicionih vlada", kaže profesor politicčke komunikacije na Madridskom univerzitetu Marija Hose Kanel.

Birališta su otvorena, zatvaraju se uveče, a konačni rezultati se očekuju oko ponoći.

Biraju se predstavnici u više od 8.100 gradskih skupština i parlamenata u 13 od 17 španskih regiona.

Najveće i najsimboličnije bitke vodiće se u Madridu i Barseloni gde se očekuje da sada vladajuće partije izgube većinu.

Prema anketi Centra za sociološka istraživanja, Narodna partija premijera Marijana Rahoja mogla bi da osvoji najviše glasova, ali i da izgubi većinu u 11 od 13 regiona.

I dok ništa ne ukazuje da bi Španija mogla da sledi primer Grčke, gde su na vlasti radikalna levica i nacionalisti - "Građani" i "Mi možemo" bi svakako mogli da budu jezičak na tasu u mnogim gradovima i regionima, navodi AP.

Profesor Kanel ukazuje da su Španci ranije glasali ideološki ili za levicu ili za desnicu, a da ih je sada kriza naterala da razmišljaju o programima političkih stranaka.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво