Merkelova na udaru zbog špijunske afere

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njena Kancelarska služba našli su se na udaru kritika opozicije, ali i vladajućih socijaldemokrata, koji zahtevaju objašnjenje o pokušajima američke obaveštajne službe da preko nemačke Savezne obaveštajne službe špijunira i evropske firme.

Generalna sekretarka Socijaldemokratske partije Jasmin Fahimi rekla je za Špigel-onlajn da pritužbe moraju temeljno i sveobuhvatno biti razjašnjene i da skandal dostiže novu dimenziju, prenosi Tanjug.

Socijaldemokrate, kako prenosi Špigel, smatraju da je Kancelarska služba teško opterećena i žele da se fokus rada parlamentarne komisije Bundestaga za istraživanje američke obaveštajne službe (NSA) odgovarajuće proširi.

Fahimijeva smatra da se u ovom slučaju radi i o kredibilitetu same Merkelove, a opoziciona partija Zeleni smatra da je Merkelova direktno odgovorna.

"Afera dostiže njeno direktno polje rada, Savezna obaveštajna služba (BND) je njoj direktno podređena", rekao je šef poslaničkog kluba "Zelenih" Anton Hofrajter.

Ističe da, ukoliko se potvrdi da je Kancelarska služba bila ranije o tome obaveštena, onda objašnjenje Angele Merkel da špijunaža među prijateljima nije moguća, ne bi moglo da bude održivo.

Bild am zontag je ovog vikenda saznao da je Kancelarska služba još 2008. godine bila upoznata sa pokušajima špijunaže američke NSA protiv evropskih firmi, poput proizvođača naoružanja EADS ili "Eurokopter".

BND je, prema medijskim saznanjima, više godina u ime NSA špijunirala evropske političare, kompanije i menadžere.

Ukazujući da je 2002. godine između NSA i BND potpisan sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma, mediji ukazuju da su na meti bili često i evropski političari, kao i velike firme.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert kratko je samo rekao da su postojali određeni tehnički i organizacioni propusti i da je vlada naložila BND da se to odmah ispravi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво