Читај ми!

Gej parada u Tokiju

Oko 3.000 ljudi učestvovalo je na gej paradi u Tokiju, u jeku poziva za legalizaciju istopolnih brakova u Japanu.

Učesnici skupa, većinom pripadnici LGBT populacije, njihove pristalice i pripadnici najstarijeg zanata na svetu, prošetali su kroz četvrt Šibuja, poznatoj po radnjama i objektima za zabavu, prenosi Tanjug.

Na skupu su se mogle videti zastave duginih boja, a neki od učesnika bili su odeveni u kimona, tradicionalnu odeću gejši, preneo je AFP.

Godišnja gej parada u Tokiju dolazi nedelju dana nakon sklapanja braka jednog lezbejskog para u Šibuju, koje nije zakonski priznato.

Venčanje ima samo simbolični značaj, pošto japanski Ustav prepoznaje brak kao zajednicu osoba zasnovanu na uzajamnoj saglasnosti između osoba "oba pola".

Iako je Japan uglavnom tolerantan prema gej populaciji, za njene pripadnike ne postoji konkretna pravna zaštita.

Oni se žale da bi mogli da budu sprečeni da posete partnere u bolnici ili im bude uskraćeno pravo stanovanja jer njihova veza nije priznata pred zakonom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво