Nemci bi ponovo Merkelovu za kancelara

Nemci bi ponovo, i u trećem mandatu, želeli Angelu Merkel za kancelara, pokazala je današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja "Forsa".

Čak 61 odsto Nemaca bi, kada bi mogli da direktno biraju kancelara, izabrali Angelu Merkel na čelu vlade u Berlinu, prenosi Tanjug.

Za vicekancelara Zigmara Gbarijela, šefa Socijaldemokratske partije (SPD), odlučilo bi se svega 13 odsto Nemaca.

SPD, kolicioni partner Merkelove, loše prolazi i kod građana Nemačke, kada su u pitanju političke kompetencije partije da vlada i rešava probleme.

Dok za demohrišćane koje vodi Merkelova čak 37 odsto Nemaca, četiri odsto više nego prošle sedmice, misli da su kompetentni za rešavanje problema, u SPD i njene političke sposobnosti veruje svega još 11 odsto Nemaca.

Nemački demohrišćani profitiraju od popularnosti Merkelove i, kada bi u nedelju bili izbori, za njih bi glasalo 42 odsto Nemaca, procenat više nego u prošlonedeljnoj anketi, pokazaju najnoviji rezultati ankete.

Za razliku od demohrišćana, Gabrijelovim socijaldemokratama pada popularnost i za njih bi glasalo još svega 23 odsto, procenat manje nego u prošloj anketi.

Šef "Forsa" Manfred Gilner objašnjava da demohrišćani profitiraju od popularnosti Merkelove koja je, kako je rekao, odmah po padu aviona "Džermanvingsa" odeletala na mesto nesreće i time pokazala da se brine za svoj narod, dok je Gabrijel govorio o zatvaranju termoelektrana.

Kada je reč o drugim partijama, anketa kaže da je opoziciona Levica dobila procenat na popularnosti i da bi za nju, kada bi u nedelju bili izbori, glasalo devet odsto Nemaca.

I "Alternativi za Nemačku", evroskeptički i desničarski orijentisanoj partiji krenulo je, takođe, na bolje i za nju bi glasalo šest odsto, dok bi za opozicionu partiju Zeleni glasalo 10 odsto Nemaca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво