Читај ми!

Netanijahu: IS i Iran rade u istom cilju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je u Vašingtonu da se Iran i Islamska država nadmeću u ostvarivanju istog cilja - nametanja ekstremnog islama.

Benjamin Netanijahu je u govoru u američkom Kongresu rekao da su Iran i Islamska država neprijatelji, ali da, "kada je reč o Iranu i Islamskoj dražvi, neprijatelj tvog neprijatelja je tvoj neprijatelj", javlja Beta.

"Nemojte se zavarati. Ova borba između Irana i Islamske države neće pretvoriti Iran u prijatelja Amerike. Iran i Islamska države se nadmeću za krunu ekstremnogi islama", rekao je Netanijahu.

Izraelski premijer, čiji je govor u Kongresu na poziv republikanca podigao međustrančke tenzije u Vašngtonu, izrazio je žaljenje što je njegov govor doživljen kao politički.

"To nikada nije bila moja namera. Znam da bez obzira s koje strane sedite, uvek stojite uz Izrael", rekao je izraelski premijer i pozdravio istaknute demokrate u Kongresu.

Netanijahu je rekao da je predsednik SAD Barak Obama, s kojim nema dobar odnos, uvek pomagao Izraelu od kada je u Beloj kući.

Zahvalio je Obami za podršku u Ujedinjenim nacijama, kao i za odbrambenu pomoć, navodeći da su Obama i Kongres pomogli u izgradnji izraelskog odbrambenog sistema "Gvozdena kupola".

Netanijahu je, ne pominjući Obamu, kritikovao pregovore američke vlade s Iranom o nuklearnom programu, navodeći da predloženi sporazum "uopšte neće garantovati" da Iran neće izgraditi nuklearno oružje.

"Moramo svi biti zajedno u zaustavljanju iranskog marša osvajanja, podjarmljivanja i terora", rekao je Netanijahu.

Izraelski premijer je naveo da ustupci dati Iranu znače "ogromnu nuklearnu infrastrukturu" pošto nijedno nuklearno postrojenje neće biti srušeno.

Netanijahu je dodao da bi Iran mogao biti u boljem položaju da razvije nuklearnu bombu za deceniju, čak i ako pristane na predlog Obame o desetogodišnjem zamrzavanju sadašnjeg programa.

"Već godinu dana govore da je bolje bez dogovora od lošeg dogovora. Pa, ovo je loš dogovor. To je veoma loš dogovor. Bolje nam je bez njega", istakao je izraelski premijer, što je pozdravljeno burnim aplauzom publike u kojoj su u većinu bili republikanci i njihovi simpatizeri.

Izraelski premijer je rekao da iranski režim koristi novu tehnologiju da izrazi "najstariju mržnju - antisemitizam" i dodao da "iranski režim nije prosto samo jevrejski problem, kao što ni nacisti u Nemčkoj nisu bili samo jevrejski problem".

"Najveća opasnost s kojom se svet suočava je brak ekstremnog islama s nuklearnim oružjem", rekao je Netanijahu i dodao da se upravo to može desiti ako se prihvati dogovor s Iranom.

Netnijahu je naglasio da će se izraelski narod branti, čak i ako to bude morao sam da radi, ali je na kraju govora poručio Kongresu da "Izrael i Amerika uvek budu zajedno, čvrsto i odučno", što je pozdravljeno vacijam publike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво