Читај ми!

Fidel Kastro sa oslobođenim obaveštajcima

Bivši lider Kube Fidel Kastro sastao se sa trojicom agenata kubanske obaveštajne službe, koji su oslobođeni iz američkog zatvora decembra prošle godine, u okviru istorijskog otopljavanja odnosa dve zemlje, javili su kubanski državni mediji.

U pismu objavljenom u nekoliko državnih listova, Kastro (88) je naveo da se sa obaveštajcima sastao u sredu u svojoj kući u Havani, "73 dana nakon što su ponovo kročili na kubansku teritoriju", prenosi Tanjug.

"Bio sam srećan satima slušajući izuzetne priče o heroizmu te grupe", istakao je Kastro.

Naveo je da su obaveštajci "antiteroristički heroji koji nikada nisu naudili SAD i koji su pokušavali da spreče terorističke akcije protiv našeg naroda".

Fotografije tog susreta objavljene su na sajtu dnevnika Granma, a na njima se vidi Fidel Kastro, upadljivo mršav u crno-plavoj trenerci, kako sedi okružen trojicom agenata i još dvojicom koja su oslobođena ranije, prenela je agencija AFP.

Agencija AP je javila da je sastanak trajao pet sati.

Pre nego što je prepustio vlast mlađem bratu Raulu Kastru 2006. godine, Fidel je redovno pozivao da se oslobodi "kubanska petorka", grupa uhapšena u Majamiju u septembru 1998. godine, koja je tri godine kasnije osuđena zbog špijunaže.

Havana je priznala da je reč o agentima obaveštajne službe, ali je navela da su oni špijunirali militantne kubanske grupe u egzilu, a ne američku vladu.

Dvojici agenata je kazna smanjena, pa su se oni vratili kući 2013. i 2014. godine. Preostala trojica su se vratila u domovinu 17. decembra, na dan kada su predsednici Kube i SAD, Raul Kastro i Barak Obama, objavili normalizaciju odnosa dve zemlje.

Raul Kastro je 25. februara odlikovao petoricu kubanskih obaveštajaca koji su proveli više godina u američkim zatvorima.

Herardo Ernandez, Antonio Gerero, Ramon Labanino, Rene Gonzales i Fernando Gonzales su bili kubanski obaveštajci, čija je "osinja mreža" bila aktivna na Floridi devedesetih godina prošlog veka.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво