NATO formira "udarne pesnice" na istoku Evrope

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a okupili su se u Briselu kako bi sproveli u delo formiranje snaga za brzo reagovanje i postavljanje šest komandnih štabova na istoku Evrope.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima uoči sastanka 28 predstavnika Alijanse da je danas kritično vreme za bezbednost Evrope, prenosi Tanjug.

Najavio je da će biti doneta odluka o formiranju nove jedinice za brzo reagovanje, takozvane udarne pesnice NATO-a, koja će po potrebi moći da se upotrebi u roku od svega nekoliko dana.

"Danas ćemo definisati veličinu i sastav 'udarne pesnice'", rekao je generalni sekretar, obrazlažući odluku potrebom da NATO odgovori na izazove koje postavljaju ukrajinska kriza i sukobi na Bliskom istoku.

Pored toga, ministri će formalno odlučiti o formiranju štabova i komandnih centara u šest istočnoevropskih zemalja: Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Letoniji, Litvaniji i Estoniji.

"Ove odluke pokazuju odlučnost NATO-a da odbrani svaku članicu od svake pretnje, ma odakle ona dolazila", rekao je Stoltenberg.

Osnivanje tih centara, kao i skladišta oružja i opreme za potrebe nove jedinice, najavljeno je na samitu NATO-a u Velsu prošle godine, ali članice NATO-a dosad nisu uspevale da se dogovore o detaljima plana.

Stoltenberg je naglasio da su ove mere čisto defanzivnog karaktera i da se njima ne krši dogovor sa Rusijom da NATO neće gomilati trupe na istočnim granicama, jer će se u štabovima rotirati mali broj ljudi, a biće aktivirani samo u slučaju potrebe.

Na marginama današnjeg skupa biće održan i sastanak saveta NATO–Gruzija.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво