Nova propast pregovora o Ukrajini

Pregovaračke strane napustile razgovore u Minsku nakon četiri sata, javlja Rojters. Kijev: U poslednja 24 sata na istoku poginulo troje civila i 15 ukrajinskih vojnika.

Posle više od četiri sati razgovora u Minsku, predstavnici Ukrajine, Rusije, proruskih aktivista i OEBS-a prekinuli su sastanak, na kojem je trebalo da se otvore mirovni pregovori za istok Ukrajine. Sastanak je bio dogovoren posle dugih telefonskih konsultacija sa svim stranama, ekskluzivno saznaje RTS.

Ukrajinske vlasti za prekid razgovora optužuju predstavnike aktivista da su ispostavljali ultimatume i podrivali sastanak Kontakt grupe, prenosi Interfaks.

Predstavnik Ukrajine, bivši predsednik Leonid Kučma, kaže da su predstavnici Donjecka i Luganska odbili razgovor o planu uspostavljanja primirja. 

Kučma je, takođe, kritikovao dvojicu glavnih lidera proruskih aktivista, koji su potpisali sporazum u Minsku prošlog septembra, jer nisu učestvovali u današnjem sastanku. 

Novinarki Skaj njuza je rečeno da sutrašnji nastavak pregovora nije verovatan, i da su razlike između strana veoma krupne. Atmosfera na pregovorima opisana je kao neplodonosna, kako na planu postizanja sporazuma, tako i na planu saradnje.

OEBS je na pregovorima predstavljala specijalna predstavnica Hajdi Taljavini, ukrajinsku vladu bivši predsednik te zemlje Leonid Kučma, a Rusiju ambasador te zemlje u Kijevu Mihail Zurabov, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

"Donjecku Narodnu Republiku" predstavljao je Denis Pušilin, a "Lugansku Narodnu Republiku" Vladislav Deinego.

Ivica Dačić, predsedavajući OEBS-a, rekao je za RTS da se uz velike napore usaglašava tekst odluke o prekidu vatre. Dačić je izrazio žaljenje zbog gubitka života i pozvao na momentalan i hitan prekid vatre na istoku Ukrajine, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Sastanak kontakt grupe prvobitno je trebalo da bude održan juče, ali je otkazan. Posle otkazivanja sastanka zvaničnici su davali oprečne informacije.

U dokumentu za koji su se nadali da će danas biti potpisan nalazi se niz konkretnih koraka usmerenih na implementaciju prioritetnih zadataka u cilju deeskalacije situacije na istoku Ukrajine, stoji u saopštenju, koje je dostavila Srbija kao predsedavajući OEBS-a.

Ovi zadaci uključuju: obavezujući sporazum o momentalnom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja sa linije razgraničenja, kako je navedeno u Memorandumu iz Minska od 19. septembra 2014, neograničeno snabdevanje osnovnih namirnica i humanitarnu pomoć ugroženim oblastima Donjecka i Luganska, kao i napredak u oslobađanju zatvorenika.

Dokument je, kako se navodi, finalizovan 29. januara.

Za vreme pregovora u Minsku, ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali su telefonom o pojačanom nasilju na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj.

"Izražena je nada da će pitanja hitnog prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja imati centralno mesto na agendi mirovnih pregovora u Minsku", navodi se u saopštenju Kremlja, javila je agencija AFP. 

Napeto na istoku zemlje

Protekla noć u Donjecku bila je napeta i u svim oblastima čuli su se artiljerijski plotuni. Borbe se vode u predgrađima Peski i Marjinka, kao i u gradu Debaljcevo, između Donjecka i Luganska.

Načelnik oblasne uprave ukrajinskog MUP-a Vjačeslav Abroskin saopštio je da je za protekla 24 sata u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, poginulo troje civila a sedmoro ranjeno.

Dva civila poginula su u Debaljcevu a jedan u Marjinskom rejonu, dok je sedmoro ranjeno kod Debaljceva, naveo je on na svom nalogu na Fejsbuku, a prenosi Ukrinform.

Humanitarna situacija u Debaljcevu nalazi se na rubu katastrofe, izjavio je portparol ministarstva odbrane "Donjecke Narodne Republike" Eduard Basurin.

"Grejanje, snabdevanje strujom i vodom je prekinuto", kazao je Basurin, javio je Tas.

"Uprkos žestokom otporu neprijatelja (pro-Kijevske armije i jedinica nacionalne garde) koje su se rasporedile po stambenim zgradama i stanovima, mi sa svoje strane ne postavljamo bilo kakve prepreke evakuaciji civila iz Debaljceva", dodao je Basurin.

Naveo je da je oko 1.000 stanovnika napustilo grad privatnim kolima i autobusima u proteklih nekoliko dana.

UN su juče uputile apel ukrajinskoj vojsci i samoodrambenim snagama DNR da potpišu privremeno primirje, što bi omogućilo stanovništvu Debaljceva i obližnjeg grada Gorlovke da se evakuišu kao i da bude dostavljena humanitarna pomoć, preneo je Tas.

Ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak rekao je da je u poslednja 24 sata na istoku zemlje poginulo 15, a ranjeno 30 vojnika, prenosi Rojters.

S druge strane, predstavnik proruskih aktivista Eduard Basurin izjavio je da su ukrajinske snage tokom noći 21 put pucale na Donjeck i da su poginule dve osobe.

Basurin je naglasio da se vode intenzivne borbe u "Donjeckoj Narodnoj Republici" i izneo tvrdnju da su za 24 sata ukrajinske snage izgubile 71 pripadnika.

Humanitarni konvoj krenuo ka Donjecku i Lugansku 

Dvanaesti ruski konvoj sa humanitarnom pomoći prešao granicu između Rusije i Ukrajine i krenuo na istok ka Donjecku i Lugansku, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva za hitne situacije, prenosi Tas.

Procedura na carini je završena, oko 80 kamiona je krenulo ka Donjecku i još 80 ka Lugansku, navela je pres-služba ruskog ministarstva.

U konvoju se nalazi 750 tona humanitare pomoći za Donjeck i isto toliko pomoći za Lugansk.

Pomoć se sastoji od životnih namirnica, lekova i građevinskog materijala.

Do sada je u Donjecku i Lugansku oblast konvojima upućeno više od 13.000 tona humanitarne pomoći, uglavnom hrane, lekova i građevinskog materijala.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво