Japan, pregovori o taocima na "mrtvoj tački"

Zamenik japanskog ministra spoljnih poslova rekao je da su pregovori sa džihadistima Islamske države koji su zapretili da će ubiti jordanskog pilota i japanskog novinara na "mrtvoj tački".

Jasihude Nakajama, koji se nalazi na čelu tokijskog tima za rešavanje talačke krize u Amanu, rekao je novinarima u jordanskoj prestonici da nije bilo nikakvog napretka u pokušaju da se oslobode jordanski pilot Muat el Kaseasbeh i japnski novinar Kendži Got, prenosi Tanjug.

Zamenik generalnog sekretara Hirošige Seko, ključni saradnik premijera Abea, rekao je da Vlada još uvek čeka nove informacije o krizi sa taocima.

U audio poruci postavljenoj na internetu džihadisti su zapretili da će ubiti jordanskog pilota Muata el Kaseasbeha ako do četvrtka uveče ne bude predata na turskoj granici Iračanka Sadžida el Rišavi, prenela je agencija AP.

Jordanska vlada je saopštila da će osloboditi Iračanku, inače osuđenu na smrtnu kaznu zbog smrtonosnih napada u Jordanu 2005. godine, jedino ako dobije dokaz da je talac Jordanac živ.

Prema navodima kuvajtskog lista Rai, jordanske vlasti su navodno poručile džihadistima da ukoliko ubiju njihovog pilota da će zauzvrat pogubiti sve borce Islamske države koje drže u zarobljeništvu.

Iračanka Rišavi (44) osuđena je na smrtnu kaznu vešanjem zbog umešanosti u samoubilačke bombaške napade na hotele u Amanu u novembru 2005. godine, kada je 60 ljudi poginulo.

Cela drama otpočela je prošle sedmice kada je Islamska država objavila snimak sa dvojicom Japanaca, Gotom i Harunom Jukavom, zapretivši da će ih ubiti ako im se za 72 sata ne plati 200 miliona dolara.

Taj zahtev je posle preinačen u oslobađanje osuđene Iračanke i u međuvremenu su objavili da su ubili Jukavu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво