Читај ми!

Lider Hezbolaha: Ekstremisti štete islamu više od karikatura

Lider libanskog šiitskog Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah, ocenjuje da su islamski ekstremisti više uvredili islam i proroka Muhameda nego oni koji su objavili satirične karikature, ismevajući veru.

Hasan Nasralah nije direktno pominjao Pariz, ni redakciju magazina Šarli ebdo, gde je ubijeno 12 ljudi, ali je rekao da su islamski ekstremisti, koji seku glave i ubijaju ljude - što je aluzija na organizaciju Islamska država u Siriji i Iraku, naneli više štete islamu, nego bilo ko u istoriji, javio je AP, a preneo Tanjug.

Takođe je rekao da su "autori uvredljivih knjiga i karikatura koji vređaju proroka među islamskim neprijateljima". On je indirektno aludirao na "Satanske stihove" Salmana Rušdija protiv koga je iranski ajatolah Homeini izdao fatvu, versku naredbu, da bude ubijen.

Aludirao je i na video pod naslovom "Nevinost muslimana" koji se širio onlajn 2012. godine i izazvao ljutnju muslimanskih zajednica širom sveta, podsećaju svetske agencije.

Serija karikatura s prorokom Muhamedom objavljena je u jednom danskom listu 2005. godine i "Šarli ebdo" je bio jedan od medija koji ih je ponovo objavio. Hezbolah se pridružio drugim islamskim partijama i pokretima , koji su pozivali na demonstracije protiv tih karikatura.

"Sada više nego ikada moramo da razgovaramo o proroku zbog ponašanja određenih terorističkih grupa koje tvrde da su islamske", rekao je Nasralah, dodavši: "Oni su uvredili božjeg proroka (Muhameda) mnogo više nego iko u istoriji".

"Kroz svoje sramotne, gnusne, neljudske i okrutne reči i akte (te grupe) su uvredile proroka, veru... svetu knjigu i muslimanski narod više nego svaki drugi neprijatelj," istakao je Nasralah, objasnivši da je ta uvreda "veća nego knjige, filmovi ili karikture koje su uvredile proroka".

Vođa Hezbolaha je govorio putem video-linka pristalicama okupljenim u južnom Bejrutu.

Njegova proiranska organizacija bori se u Siriji na strani sirijskog predsednika Bašara Asada, a njegova izjava je u oštroj suprotnost s izjavama suni militanata iz Islamske države i Al Kaide koji su pozivali na napade na zapadne zemlje. Sirijski režim je često izdvajao Francusku da podržvaa opoziciju u toj zemlji.

Nasralah je takođe rekao da je Francuska "izvozila" džihadiste u region. Mnogi članovi grupa džihadista u Siriji jesu sa Zapada, iz Francuske, SAD i Velike Britanije.

Britanije Šerif Kuaši, jedan od braće koji se traže zbog masakra u francuskom magazinu, je bio umešan u parisku mrežu koja je pomagala da se prebace radikalni muslimani u Irak i pridruže borbi Al Kaide protiv snaga SAD, u jeku njihove intervencije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво