Читај ми!

Davutoglu: Prljava kampanja protiv Turske

Premijer Turske Ahmet Davutoglu optužio je Evropsku uniju da je kritikujući hapšenja protivnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, započela "prljavu kampanju" protiv Turske.

Nedavna hapšenja 24 osobe – među kojima ima novinara i drugih predstavnika medija, dovela su do zategnutosti u odnosima sa EU, koja je najoštrije osudila njihovo privođenje, prenosi Tanjug.

Ahmet Davutoglu je, na kongresu svoje vladajuće partije u Ankari, kritikovao EU jer je požurila da osudi taj potez turskih vlasti.

"EU je svoju izjavu poslala tokom praznika. Tom izjavom je započela prljavu kampanju protiv naše vlade", ocenio je Davutoglu.

"Tom prljavom kampanjom, oni proširuju kampanju klevetanja naše vlade i naše zemlje", rekao je turski premijer.

Turska policija je sredinom meseca otpočela racije u medijima bliskim muslimanskom kleriku Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD, a predsednik Erdogan je rekao da su one bile deo neophodnog odgovora na "prljave operacije" političkih neprijatelja.

Racija je izvršena u 13 gradova širom Turske, uključujući Istanbul, a više od 20 ljudi je uhapšeno, među njima novinari, izvršni direktori, producenti i televizijski pisci bliski Gulenu.

Do hapšenja je došlo nekoliko dana od donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na osnovu "osnovane sumnje".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, osudili su ovu akciju turske policije kao "protivnu evropskim vrednostima", rekavši da ona "nija u saglasnosti sa slobodom medija, kao ključnim principom demokratije".

Tenzijama je doprinela i činjenica da su Mogerinijeva i Han samo nedelju dana pre hapšenja posetili Tursku, kako bi razgovarali o pokušajima te zemlje se priključi Evropskoj uniji, podsetio je AFP.

Davutoglu je ponovio svoj stav da hapšenja nemaju nikakve veze sa slobodom štampe, dok je Erdogan ranije, kada su ta hapšenja u pitanju, poručio EU da "gleda svoja posla".

Većina uhapšenih je oslobođena, ali je u pritvoru, zbog optužbi za terorizam, zadržan šef televizije Samanjolu, naklonjen Gulenu, kao i trojica bivših šefova policije. Sud je, takođe, izdao nalog za hapšenje Gulena.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво