Fajman: EU nije NATO u civilu

Austrijski kancelar Verner Fajman usprotivio se sankcijama EU protiv Rusije, poručivši da Unija nije "NATO u civilu". Fajman ističe da nikakva vojna intervencija u Ukrajini ne bi obezbedila bezbednost i mir.

Verner Fajman je u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh rekao da ne podržava politiku sankcija kolega u Evropskoj uniji i smatra da ne bi trebalo da Kijev pristupi NATO, jer bi to samo dalje zaoštrilo krizu, prenosi Tanjug.

Vojna intervencija ne bi, smatra austrijski kancelar, obezbedila bezbednost u Ukrajini.

S tim u vezi, Fajman traži veće zalaganje EU u vezi sa osiguranjem prava manjina. "EU nije produžena ruka NATO, to jest nije NATO u civilu", zaključuje Fajman.

"Ne mogu podržati euforiju mnogih u EU o uspehu sankcija protiv Rusije. Ne vidim nikakav razlog za slavlje i ne znam zašto bi trebalo da se radujemo kada propada ruska privreda. Sečemo granu na kojoj sedimo i mi ako budemo prema ruskoj privredi izgradili novi zid", upozorava kancelar u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh.

Sankcije su, prema njegovim rečima, bile korak odbrane i kao takvi ispravi, ali cilj ne sme biti nikakvo dalje pooštravanje sankcija.

Fajman prenosi da je nedavno telefonirao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i tom prilikom predložio mirovne pregovore.

"Moramo naredne godine pojačano koristiti našu neutralnu ulogu i zalagati se za mirovne pregovore", poručuje austrijski kancelar.

Verner Fajman je u intervjuu bečkom dnevniku Kronen cajtung zapretio da će Austrija podneti tužbu Evropskom sudu u vezi transatlanskog sporazuma o slobodnoj trgovini koji EU namerava da sklopi sa SAD.

Austrijski kancelar kaže da su koncerni već dovoljno moćni i ne treba im dati svu moć.

"Predugo smo gledali u stranu dok su koncerni na globalnom nivou uspostavili sopstveni svet, kao i poreske rupe. To je vodilo ovaj svet u krah 2008. Suprotno je demokratskoj etici zemalja poput Austrije da im se sada još stvore specijalni sud i specijalno pravo za tužbu", ističe Fajman.

Austrijski kancelar naglašava da je uveren da je SAD kao pravna država dovoljno jaka da može da odustane od takvih specijalnih sudskih procesa.

Fajman sada namerava da na nivou EU nađe saveznike sa kojima bi "zaštitio socijalne i ekološke standarde u Evropi".

"Austrija će i sama pružati otpor pa čak do Evropskog suda", ističe austrijski kancelar.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво