Читај ми!

Beč, uhapšen Tutinac zbog vrbovanja džihadista

Austrijska policija je rano jutros sprovela veliku akciju protiv međunarodnog terorizma u Gracu, Lincu i Beču, a glavni osumnjičeni koji je uhapšen je Mirsad Omerović, rodom iz Tutina. Tužilaštvo naložilo hapšenje 20 osoba i pretres još 40 stanova.

U policijskoj akciji "Palmira", kako pišu bečki dnevnik Kronen cajtung i list Esterajh, uhapšen je Mirsad Omerović, koji je regrutovao džihadiste u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

Uhapšen je u 22. bečkom okrugu, nakon što se prethodno veče oprostio od roditelja pošto je hteo da otputuje u Siriju, prenosi Tanjug.

Prilikom hapšenja, koje je sprovela specijalna jedinica policije "Kobra", njegova supruga je doživela šok, zbog čega je pozvana i hitna pomoć.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner istakla je da je zadovoljna policijskom akcijom rekavši da je poruka džihadistima da u "Austriji nisu sigurni".

Oko 500 pripadnika policije, među kojima i specijalna jedinica "Kobra", prema pisanju štampe, upalo je u stanove, džamije i druge islamske ustanove.

Reč je o finansiranju ali i regrutovanju džihadista za Islamsku državu.

Dvogodišnje prisluškivanje je prethodilo akciji policije, za koju mediji tvrde da je najveća u posleratnoj istoriji.

Državno tužilaštvo je naložilo hapšenje 20 osoba pod optužbom da su članovi terorističkih udruženja, i dodatnih 40 pretresa stanova.

U akciji, kako je saopštilo državno tužilaštvo u Gracu, koje je upravljalo akcijom, uhapšeno je 13 osoba, a 16 je privedeno radi saslušanja.

Prilikom pretresa stanova, džamija i automobila pronađeni su, između ostalih, teroristički propagandni materijal, novac i zabranjeno oružje.

Kao mera predostrožnosti, jer postoji opasnost od odmazde islamista, policija širom Austrije stavljena je u stanje pripravnosti.

Više od 150 lica iz Austrije otišlo je u rat u Siriju i priključilo se Islamskoj državi, a među njima ima i visokorangiranih u ovoj terorističkoj organizaciji.

Tako Muhamed M. iz Beča važi za glavnog propagandistu Islamske države, koji pod pseudonimom Abu Usama el Garib ima mnoštvo obavljenih pretećih video-snimaka.

Zbog terorističkog udruživanja on je proveo četiri godine u austrijskom zatvoru, a 2011. je otišao u Nemačku, gde mu je zabranjen boravak, a kako bi izbegao proterivanje u Austriju – on je pobegao u Kairo.

Marta 2013. on je uhapšen u turskoj zbog falsifikovanih putnih isprava, a nakon što je pušten iz zatvora on se pridružio Islamskoj državi.

Takođe i 19-godišnji Firas H. iz Beča često se pojavljuje kao pripadnik Islamske države koji preti mnogim zemljama, a tako i Austriji.

Osim ovih slučajeva priključenja teroristima, najpoznatiji je onaj sa dve devojčice bosanskog porekla Samrom i Sabinom, koje su pobegle iz porodičnog doma u Beču.

Dve tinejdžerke – deca bosanskih izbeglica, nestale su u aprilu, nakon čega su se javile porukama da su u Siriji, gde ih Islamska država koristi za propagandu u privlačenju mladih iz Evrope.

Od 150 džihadista iz Austrije oko 30 je poginulo u borbama u Siriji, a protiv 100 je pokrenuta istraga.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 60 osoba se vratilo iz džihada u Austriju i oni su pod stalnom prismotrom.

Među džihadistima iz Austrije najviše je osoba poreklom iz Čečenije, ali odmah za njima slede lica poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Inače Austrija, a posebno Beč, već duže vreme se pominju kao centar radikalnog islamizma, posebno sa Balkana.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво